Víchrica "ULF" práve prichádza. Slovensku hrozia aj povodne. Pozrite si, čo nás všetko čaká

Peter Minárik

Počasie v Európe začína ovplyvňovať víchrica ULF, ktorá prinesie v nadchádzajúcich hodinách v našej oblasti veľmi veterné počasie. Okrem silného vetra však budú zaujímavé aj vysoké teploty, pre ktoré sa pomerne výrazne bude topiť snehová pokrývka.

Už v týchto chvíľach sa v našej oblasti začína zhoršovať počasie, čo súvisí s blížiacou sa tlakovou nížou, ktorá má medzinárodné označenie Otto. Ako sme však včera informovali, tak v našej oblasti sa riadime pomenovaním nemeckých meteorológov, a tak sa počas nadchádzajúceho víkendu budete v médiách stretávať s pojmom "víchrica Ulf".

Víchricu prinesie tlaková níž, ktorá sa v priebehu nočných hodín presunula z východného Atlantiku, pozdĺž pobrežia Škótska nad južnú Škandináviou a v nadchádzajúcich hodinách sa bude presúvať nad Pobaltie.

Keďže nad západnou Európou sa bude nachádzať výrazná tlaková výš a rozdiel tlaku medzi stredom tejto tlakovej výše a stredom tlakovej níže Ufa bude aj viac ako 50 hPa, tak to vyvolá silný vietor, ktorý zasiahne hneď niekoľko európskych krajín.

Silný vietor už v týchto chvíľach začína ovplyvňovať počasie na pobreží Severného mora v Nemecku a v Dánsku, kde poryvy vetra ojedinele presahujú rýchlosť 100 km/h.

Meteorológovia v Nemecku vydali výstrahu 2 až 3. stupňa. Najsilnejšie nárazy vetra sa očakávajú v podvečerných hodinách, kedy v nižších oblastiach bude vietor dosahovať nárazy až okolo 80 km/h a na horách bude vietor dosahovať rýchlosť až cez 100 km/h. Silný vietor večer udrie aj na Poľsko, kde už teraz úrady vyzývajú ľudí, aby si pripravili sviečky, keďže vplyvom silného vetra hrozia výpadky v dodávkach elektrickej energie.

Slovensko čakajú tri vlny silného vetra

Vietor veľmi pomaly začína silnieť aj na našom území. Zatiaľ sa však nárazy vetra pohybujú len do 50 km/h. Na horách fúka trošku silnejšie s nárazmi do 80 km/h, no k večeru vietor mierne zosilnie. Stále však nepôjde o nebezpečné nárazy vetra.

Výrazne začne silnieť vietor na horách a v Podunajskej nížine v sobotu ráno a fúkať bude až dopoludnia s nárazmi až do 70 km/h, na horách až do 120 km/h. Tie najsilnejšie poryvy vetra by sme na Slovensku mali zaznamenávať počas druhej vlny silného vetra, ktorý príde v sobotu v druhej časti popoludnia a veterno bude až do skorých nedeľných ranných hodín. Poryvy vetra v nižších polohách môžu dosahovať rýchlosť až okolo 80 km/h a na horách do 140 km/h.

Tretia vlna silného vetra príde na Slovensko v nedeľu na poludnie a silný, nárazový vietor bude na našom území fúkať až do večerných hodín.

Výrazné oteplenie a dážď môže vyvolať povodne

Silný vietor však nebude jediným nebezpečným poveternostným javom, ktorý nás čaká. Počas soboty k nám totiž prenikne teplejší vzduch, ktorý prinesie na súčasnú ročnú dobu veľmi nezvyčajné teploty.

Počas večera začne nad naše územie zatekať teplý vzduch od západu, ktorý sa prejaví predovšetkým na západnom Slovensku, kde už nočné teploty nemusia klesať pod +10 °C a počas soboty prinesú rekordne vysoké teploty.

Na západnom Slovensku sa zajtra popoludní môžu teploty šplhať až na neuveriteľných +17 °C, čo nemá na polovice februára obdobu. Zatiaľ čo na západe budú teploty atakovať rekordy, tak na severe bude pršať a to aj na horách, pričom súčasne bude teplo.

Vplyvom kladných teplôt, očakávaného výdatnejšieho dážď a výraznej snehovej pokrývky, ktorá sa nachádza na našich horách bude dochádzať k výraznému úbytku snehu. Kombinácia rýchlo sa topiaceho snehu a výrazného dažďa sa rýchlo prejaví na vodných tokoch, ktoré budú výrazne stúpať a mohli by dosiahnuť úroveň povodňových stupňov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
22 °C / 4 °C
Svetozár
Zajtra
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd