Víchrica v noci zabíjala. Počet obetí víchrice WOLFGANG stúpol na 5

Víchrica v noci zabíjala. Počet obetí víchrice WOLFGANG stúpol na 5
Peter Minárik

Mimoriadne veterné počasie zúri od včerajšieho dňa v mnohých krajinách Európy a rozfúkalo sa aj na našom území, kde vietor aj počas noci vyvracal stromy. Oveľa silnejší vietor však vyčíňal v okolitých krajinách, kde aj zabíjal.

Víchrica Wolfgang, ktorá od včerajšieho dňa prináša veterné počasie do mnohých krajín Európy zabíjala aj v noci.

Najhoršia situácia bola včera vo Veľkej Británii. Víchrica Babet, u nás známa ako Wolfgang si tam vyžiadala už tri obete.

Britské ostrovy hlásia 3 obete

Poslednou známou obeťou z Britských ostrovov je 60 ročný muž, ktorého strhla rozbúrená rieka v Shropshire, západne od Birminghamu. Po dvoch hodinách hľadania ho našli mŕtveho.

Počas dňa zabíjala víchrica v Škótsku. Strom spadol na vozidlo muža v oblasti Angus a prvou obeťou je 57-ročná žena, ktorú strhla rieka v oblasti mestečka Angus.

Počas uplynulej noci sa silný vietor presunul do vnútrozemia Európy, kde vietor taktiež zabíjal. Obete hlásia aj naši susedia.

Jeden mŕtvy v Rakúsku aj v Nemecku

Silný, padavý vietor od juhu prinášal extrémne veterné počasie aj do susedného Rakúska a to najmä do oblasti Álp. Viac než 4000 domácností sa ocitlo bez prúdu. Spadnuté stromy narušili cestnú aj železničnú dopravu. Náraz vetra s rýchlosťou 171 kilometrov za hodinu namerali vo Vysokých Tauroch v Salzbursku a 165 kilometrov za hodinu v dolnorakúskom Semmeringu.

V dôsledku silného vetra zahynul v Tirolsku 86-ročný muž, ktorého privalil strom, informovala TASR. Muž podľa polície šoféroval auto, avšak musel zastaviť, pretože na ceste ležal spadnutý strom. Vystúpil z vozidla, keď sa zrazu pod náporom vetra zrútili ďalšie dva stromy. Jeden z nich ho zasiahol.

Silný vietor zabíjal aj v Nemecku. Na ostrove Fehmarn na severe krajiny spadol strom na auto a zabil jedného muža. 

Nemecko okrem silného vetra sužujú aj povodne. Spôsobuje to najmä silný vietor, ktorý vzdúva hladinu Severného mora. Vo Flensburgu stúpla hladina najviac za uplynulých 120 rokov. Hladina sa najprv vyšplhala na 1,99, neskôr ešte vyššie na 2,05 a 2,17 metra.

Veľmi silný vietor bude počas dnešného dňa slabnúť v celej Európe, no definitívne utíchne až počas zajtrajšieho dňa.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd