Víchrica Wiltrud mieri do našej oblasti. Prinesie silný vietor

Víchrica Wiltrud mieri do našej oblasti. Prinesie silný vietor
Peter Minárik

Už teraz začína nad vnútrozemím Európy silnieť vietor, ktorý sa postupne preženie mnohými štátmi Európy. Nárazy presiahnu rýchlosť aj 25 m/s. Ku nám dorazí silný vietor zajtra.

Nasledujúce hodiny prinesú aj na naše územie veľmi veterné počasie. Prichádza totiž ďalšia vlna silného vetra okolo hlbokej tlakovej níže, ktorá sa presúva z Atlantiku smerom nad Škandináviu.

V rámci tejto tlakovej níže postupuje cez Európu studený front a práve na jeho čele sa očakávajú najsilnejšie nárazy vetra. Tie by v oblasti Beneluxu a západného, či severného Nemecka mohli presahovať aj v nižších polohách rýchlosť cez 100 km/h. Priemerná rýchlosť vetra by pritom svoje maximá mala dosahovať hodnoty 70 až 80 km/h, čo už je rýchlosť pre víchricu.

Silný vietor tak bude súvisieť s prechodom studeného frontu a ten sa už teraz nachádza nad severozápadným pobrežím Európy.

Ako vidieť aj na animácii očakávaných poryvov vetra na nasledujúce hodiny, tak front so silným vetrom sa ešte do polnoci dostane do celej západnej polovice Nemecka.

 

Následne tento studený front bude postupovať smerom na východ. V Česku a v Rakúsku začne vietor silnieť zajtra ráno. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu 1. stupňa a očakáva, že nárazy vetra na území Česka môžu dosiahnuť rýchlosť 70 km/h. 

Rakúski meteorológovia očakávajú ešte silnejší vietor. Vydali výstrahu až 2. stupňa a očakávajú, že nárazový vietor bude dosahovať rýchlosť 70 až 90 km/h.

U nás začne silnieť vietor zajtra dopoludnia a najsilnejšie nárazy vetra by mal priniesť pri prechode studeného frontu okolo poludnia. Najsilnejší vietor sa očakáva na krajnom juhozápade, kde nárazy vetra môžu dosahovať rýchlosť  70 až 90 km/h. Vietor zosilnie taktiež na našich horách a to najmä popoludní.

Vietor bude na našom území slabnúť zajtra počas večera, ale pripravte sa na to, že pokojné počasie dlho nevydrží. Už v nedeľu sa v strednej Európy, vrátane nášho územia rozfúka silný vietor opäť. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
23 °C / 6 °C
Monika
Zajtra
Prehánky
18 °C / 6 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd