VIDEO: Americké Kentucky zasiahli historické povodne. O život prišlo najmenej osem ľudí

Dominik Cenkner

Kým v našich končinách máme zvýšený deficit zrážok, v Amerike ich už majú až cez hlavu. Teda najmä v štáte Kentucky, ktorý zasiahli mimoriadne ničivé povodne.

Záplavy v americkom štáte Kentucky si vyžiadali najmenej osem obetí. Informujú o tom zahraničné médiá s odvolaním sa na guvernéra, podľa ktorého počet obetí pravdepodobne ešte vzrastie.

Východnú časť Kentucky zasiahla séria búrok, po ktorých sa rieky rýchlo vyliali z korýt. Podľa guvernéra Andyho Besheara zanechali záplavy škody, ktorých náprava môže trvať roky.

Podľa neho sa očakávajú ďalšie dažde, ktoré by mohli situáciu ešte zhoršiť. Za pravdu mu dávajú aj meteorológovia.

„V súčasnosti zažívame jednu z najhorších a najničivejších povodní v histórii Kentucky," povedal Beshear, ktorý vyhlásil stav ohrozenia v šiestich okresoch.

Ďalšie zrážky situáciu ešte zhoršia

„Stovky ľudí prídu o svoje domovy," povedal Beshear a dodal, že 23 000 domácností je už bez elektriny a niektoré sú bez tečúcej vody.

Guvernér uviedol, že štát už povolal aj Národnú gardu. Tá má pomocou vrtuľníkov a člnov zachrániť uviaznutých obyvateľov.

Podľa dostupných informácií je množstvo ľudí stále nezvestných. To zvyšuje obavy o to, že číslo o počte obetí nie je konečné.

Na svahoch Apalačského pohoria v okolí mesta Hazard spadlo v priebehu štvrtka až 20 centimetrov zrážok. Podľa Národnej meteorologickej služby (NWS) hrozí v najbližších hodinách v oblasti opäť vysoké riziko dažďa.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd