VIDEO: Bleskové povodne na východe Slovenska. Voda sa valila ulicami

Dominik Cenkner

Európa zažila skutočne búrlivé dni. Tvorili sa početné búrkové systémy, ktoré, aj keď oslabené, neobišli ani Slovensko. Vo štvrtok búrky úradovali najmä na východe krajiny. 

Aj keď nás od dnešného dňa čaká, síce krátka, ale aj tak séria horúcich letných dní, na chvíľu sa ešte vráťme k dianiu vo štvrtok. Počasie vo viacerých európskych krajinách, najmä v centrálnej časti a na juhovýchode, bolo poriadne búrlivé. 

Rozsiahle búrkové systémy napáchali množstvo škôd. Medzi najviac postihnuté regióny patrí južné Rakúsko, kde sa prehnala veterná smršť a rovnako tak Slovinsko. V Slovinsku a na severe Chorvátska sa počas včerajšieho dňa vyskytovali aj extrémne búrky s krúpami.

Všetko sme pre vás podrobne sledovali v našom ONLINE textovom prenose. Môžete sa k nemu vrátiť po kliknutí >>>TU.

Búrky neobišli ani Slovensko

Streda a štvrtok priniesli početné búrky aj na naše územie. Neboli síce tak ničivé ako v okolitých krajinách, napriek tomu spôsobovali škody. 

Sprevádzané totiž boli silnými poryvmi vetra, intenzívnymi zrážkami a krupobitím. Na západe Slovenska sa stredajšie búrky podpísali pod vyvrátenie niekoľkých stromov. Vo štvrtok sa pre zmenu intenzívnejších prejavoch „dočkal“ východ. 

Výskyt búrok a počet bleskov na našom území v stredu 12. júla, zdroj: blesky.bourky.cz
Výskyt búrok a počet bleskov na našom území v stredu 12. júla, zdroj: blesky.bourky.cz

Voda sa valila mestom

Štvrtkové búrky priniesli na východ krajiny najmä prívalové zrážky. Za krátky čas zaznamenali zrážkomerné stanice značné hodnoty zrážok. 

Najviac zrážok za včerajší deň udáva stanica pri priehrade Starina, a to až 52,4 mm. O intenzite zrážok svedčí skutočnosť, že od 12. do 13. hodiny tam spadlo 26,9 mm. 

Úhrny nad 40 mm ešte zaznamenali Strážske, Remetské Hámre, Habura a Hosťovce - Bodva. Viac prezrádza analýza zrážok SHMÚ.

zdroj: shmu.sk
zdroj: shmu.sk

Intenzívne zrážky vyvolali bleskové povodne v meste Vranov nad Topľou. Voda, ktorá nestíhala odtekať kanalizáciou, sa valila ulicami. Na niektorých úsekoch sa dalo takmer aj člnkovať.

Pár dní bez búrok

Ako sme už načrtli v úvode, intenzívne búrky sa nášmu územiu budú na čas vyhýbať. Sobota bude teplá a dusná, s maximom do +34 °C, v nedeľu sa ešte o stupeň či dva oteplí. 

Záver týždňa by už mohol priniesť búrky, ale len výnimočne. Tie sa potom o slovo prihlásia opäť raz so začiatkom nového týždňa, pričom sa očakáva, že miestami budú aj intenzívne. O všetkom dôležitom vás budeme informovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Zajtra
Prehánky
24 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Pondelok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
24 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Prehánky
24 °C / 7 °C
Žofia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd