VIDEO: Búrka poškodila najväčšiu plávajúcu solárnu elektráreň. Zábery naháňajú strach

VIDEO: Búrka poškodila najväčšiu plávajúcu solárnu elektráreň. Zábery naháňajú strach
Veronika Sádovská

Búrka poškodila obrovskú plávajúcu vodnú elektráreň v Indii. Video, ktoré zachytáva plávajúce panely na obrovských vlnách obletelo internet.

Búrka poškodila najväčšiu plávajúcu solárnu elektráreň v Khandwe v indickom štáte Madhjapradéš. Stalo sa to len pred pár dňami, minulý piatok 12. apríla 2024.

Do tejto obrovskej výrobne elektriny vkladali nádej a plne funkčná bola len dva roky. Vyriešili ňou obrovský problémy s nedostatkom elektrickej energie v okrese Khandwa. Aktuálne sa ale borí s problémami po silnej búrke.

 

Ohrozená je výroba elektriny

Solárna elektráreň v okrese Khandwa využíva na výrobu elektriny z vody jedinečnú technológiu podobnú technológii vodných elektrární.

Plaváky umiestnené na vodnej hladine sú napojené na solárne panely. Tieto plaváky sú bezpečne pripevnené k sebe, aby chránili panely pred prípadným poškodením spôsobeným kolísaním alebo výkyvmi vodnej hladiny. Počas búrky totiž fúkal vietor s rýchlosťou 50 km/h.

Pozrite si vo videu, ako to tam vyzeralo:

Teraz sa však zdá, že odborníci zabudli počítať s vysokými vlnami pri silných búrkach. Po dvoch rokoch fungovania sa tak elektráreň borí s obrovským problémom.

Elektráreň sa pokúsia dostať do prevádzky už čoskoro

Hneď po nehode začali vyhodnocovať škody. Elektráreň je spoločným projektom indickej vlády a spoločnosti National Hydroelectric Power Corporation. Obidva subjekty vyjadrili presvedčenie, že im ju podarí už onedlho znova spustiť do plnej prevádzky.

Jednu časť tejto elektrárne dokonca prvýkrát spustili len týždeň pred touto nešťastnou udalosťou.

Predbiehajú sa s Čínou

Napriek všetkému sa indická plávajúca solárna elektráreň predbieha s tou v Číne v tom, ktorá z nich je najväčšia. Kým nebola táto v Khandwe spustená, najväčšou na svete bola práve tá čínska.

 

Plávajúca elektráreň sa nachádza v meste Huainan v provincii Anhui, pričom ide o zariadenie s kapacitou 40 megawattov vytvorené výrobcom invertorov Sungrow Power Supply. Je priam ironické, že samotná plávajúca sieť bola postavená na zaplavenej bývalej uhoľnej bani.

Plávajúce solárne farmy sú stále viac populárne na celom svete, pretože ich unikátny dizajn rieši viaceré problémy v oblasti efektivity a využitia územia. Tieto plávajúce zariadenia nezaberajú pôdu v obývaných oblastiach a taktiež znižujú odparovanie vody. Chladnejší vzduch na povrchu zasa pomáha minimalizovať riziko zníženia výkonnosti solárnych článkov, ktoré často súvisí s dlhodobým vystavením vyšším teplotám.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd