VIDEO: Búrka zaplavila ulice a cesty na severe Slovenska. Prívalový lejak hrozí naďalej

Peter Minárik

Na severe Slovenska sa presne podľa očakávaní začali tvoriť pomerne intenzívne búrky, ktoré spôsobujú problémy. Najväčšie problémy spôsobujú búrky v Žilinskom kraji. Ide o statické búrky, ktoré prinášajú výdatné úhrny. Búrky sprevádzané prívalovými zrážkami hrozia aj naďalej.

Vo vlhkom a teplom vzduchu sa aj počas dnešného dňa tvoria početné búrky. Tie sú sprevádzané najmä prívalovými zrážkami.

Búrky za celý dnešný deň nestihli priniesť ešte ani len 2000 bleskových úderov, no napriek tomu prívalové zrážky už teraz prinášajú problémy.

Voda zaplavila Žilinu

Najintenzívnejšia búrka dnešného dňa zasiahla mesto Žilina a to predovšetkým jeho južnú časť.

Statická búrka, ktorá sa prehnala mestom zasiahla najmä oblasti: Solinky, Rosina, Vlčince, či Teplička nad Váhom. Zrážkomerná stanica SHMÚ zaznamenala takmer 30 mm zrážok.

Oveľa hustejšia sieť amatérskych staníc však zrážky zachytila lepšie. V oblasti Soliniek a Rosiny mohlo spadnúť od 35 do 55 mm zrážok.

Vplyvom výdatných zrážok zaplavilo niekoľko ciest v Žiline a v okolí. Pod vodou bol už tradične podchod pri obchodnom dome Metro, podjazd pod Rondlom, či Bytčická cesta.

foto: Lenka Lenussa
foto: Lenka Lenussa

Búrky sa vyskytujú najmä v okolí hôr

Krátko po 16:00 sa najintenzívnejšie búrky vyskytujú na východe Oravy a v oblasti Vysokých Tatier. Taktiež ide o statické búrky, no búrky sú nebezpečné aj svojimi bleskami.

Veľa ľudí je totiž na turistike, a tak búrky svojou bleskovou aktivitou predstavujú potencionálne nebezpečenstvo.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
22 °C / 6 °C
Bernard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd