VIDEO: Búrky ničia úrodu. Voda zaplavila už niekoľko ciest

Peter Minárik

Nedeľňajšie popoludnie nie je na celom území pokojné. V oblasti východného Slovenska sa vyskytujú aj búrky, pričom tie v oblasti Revúcej napáchali aj škody. Ľudia hlásia zničenú úrodu a poškodený majetok.

Počasie na východe sa v priebehu poludňajších hodín výrazne zhoršilo. Počasie totiž v našej oblasti ovplyvňuje tlaková výš, pričom vo vyšších vrstvách sa nachádza tlaková níž, ktorá zabezpečuje vlhkosť.

Tá sa však vyskytuje len v oblasti Poľska, či východného Slovenska a prejavuje sa na výraznej tvorbe kopovitej oblačnosti.

Na východnom Slovensku tak vznikajú silné búrky, ktoré sú sprevádzané krúpami, či prívalovými zrážkami. Krúpy zničili úrodu a voda zaplavila hneď niekoľko oblastí.

Najsilnejšia búrka pri Revúcej

Prvé búrky sa na našom území začali tvoriť už okolo poludnia, pričom búrky sú stále aktívne. Do tejto chvíle udrelo na našom území už viac ako 3000 bleskov.

Búrky sa vyskytujú výlučne na východe územia, kde dokonca spôsobujú aj škody. Najsilnejšia búrka sa prehnala oblasťou Revúcej. Počas búrky sa vyskytovali prívalové zrážky spolu s krúpami, ktoré páchali aj materiálne škody.

Naši čitatelia nám uviedli, že v okolí Revúcej búrky zaplavili niekoľko pivníc a krúpy poničili záhradky. Situáciu dokresľuje aj fotografia z obce Lubeník, južne od Revúcej, kde voda zaplavila cestu.

zaplavená cesta pri Revúcej, foto: Dominik Doubek
zaplavená cesta pri Revúcej, foto: Dominik Doubek

Ďalšie silné búrky sa prehnali oblasťou Gelnice. Informácie o škodách zatiaľ nemáme, no zrážkomerná stanica v obci Zlatá Idka namerala úhrn viac ako 80 mm, čo by vyvolalo prívalovú povodeň. Ide však o údaj z amatérskej stanice a informácie tak môžu byť nepresné.

Aktuálne máme najsilnejšie búrky východne od Košíc. Prinášajú predovšetkým výdatné zrážky. Rozsiahla vlna búrok smeruje cez Východoslovenskú nížinu.

Obcou Vajkovce, neďaleko Budimíru pri Košiciach sa taktiež vyskytli búrky s prívalovými zrážkami. Voda zaplavila cesty v obci.

Búrky ustanú večer

V priebehu nadchádzajúcich minút by sa aj naďalej mali vyskytovať búrky, no tie budú výsadou výlučne východného Slovenska. Na iných miestach sa tak búrky neočakávajú.

Od zajtra nastúpi na Slovensko veľmi teplé a slnečné počasie. Vlna búrok sa vráti v stredu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd