VIDEO: Búrky ničia úrodu. Voda zaplavila už niekoľko ciest

VIDEO: Búrky ničia úrodu. Voda zaplavila už niekoľko ciest
Peter Minárik

Nedeľňajšie popoludnie nie je na celom území pokojné. V oblasti východného Slovenska sa vyskytujú aj búrky, pričom tie v oblasti Revúcej napáchali aj škody. Ľudia hlásia zničenú úrodu a poškodený majetok.

Počasie na východe sa v priebehu poludňajších hodín výrazne zhoršilo. Počasie totiž v našej oblasti ovplyvňuje tlaková výš, pričom vo vyšších vrstvách sa nachádza tlaková níž, ktorá zabezpečuje vlhkosť.

Tá sa však vyskytuje len v oblasti Poľska, či východného Slovenska a prejavuje sa na výraznej tvorbe kopovitej oblačnosti.

Na východnom Slovensku tak vznikajú silné búrky, ktoré sú sprevádzané krúpami, či prívalovými zrážkami. Krúpy zničili úrodu a voda zaplavila hneď niekoľko oblastí.

Najsilnejšia búrka pri Revúcej

Prvé búrky sa na našom území začali tvoriť už okolo poludnia, pričom búrky sú stále aktívne. Do tejto chvíle udrelo na našom území už viac ako 3000 bleskov.

Búrky sa vyskytujú výlučne na východe územia, kde dokonca spôsobujú aj škody. Najsilnejšia búrka sa prehnala oblasťou Revúcej. Počas búrky sa vyskytovali prívalové zrážky spolu s krúpami, ktoré páchali aj materiálne škody.