VIDEO: Búrky spôsobujú záplavy a ničia úrodu. V Bratislave neodporúčajú návštevu mestských lesov

Zuzana Macháčová

Aj dnes na našom území vystrájajú stacionárne búrky. Tie sú sprevádzané prívalovými zrážkami, ktoré spôsobili problémy na cestách a poškodili úrodu. 

Aj dnes sa naše územie nachádza vo vlhkom a teplom vzduchu. Ten prináša búrky, ktoré sú sprevádzané prívalovými zrážkami. Búrky sú nebezpečné, pretože sa dlhšie držia na jednom mieste, a tým prinášajú veľké množstvo zrážok. 

Stredajšie búrky sa začali tvoriť najskôr v okolí Šamorína a potom aj na Záhorí. Avšak popoludní začali naberať na intenzite a začali vytvárať problémy. 

Záplavy a zničená úroda

Obec Pata, ktorá sa nachádza na juhozápade Slovenska v okrese Galanta zasiahla jedna z dnešných búrok. Voda už nemala kam odtekať a preto zaplavila chodníky. 

 Aj záhradkári majú hlavu v smútku, pretože voda nestíha vsakovať do pôdy a zaplavila úrodu. 

Riziko vyvrátenia stromov

Mestská organizácia v Bratislave neodporúča návštevu mestských lesov v dôsledku zvýšeného rizika vyvrátenia stromov kvôli nepriaznivému počasiu. 

Mestské lesy v Bratislave na sociálnej sieti uviedli: „Vzhľadom na pretrvávajúce daždivé počasie a zvýšené riziko pádu inak zdravých stromov na turistické trasy odporúčame návštevu lesoparku odložiť."

Meteorológovia momentálne varujú v Bratislave pred zvýšenou pravdepodobnosť výskytu búrok, intenzívnych prehánok či výdatnejšieho dažďa. Slovenský hydrometeorologický ústav preto vydal výstrahu 1. stupňa. 

Problémy na cestách

Silné búrky, ktoré sa vytvárajú na našom území robia problémy aj vodičom na cestách. Úsek na R1, medzi Šoporňou a Nitrou, bol ťažko prejazdný. 

Z hľadiska bleskov nie sú dnešné búrky výrazné, ale stihli hneď priniesť niekoľko vzdušných vírov, ktoré sa ale nedotkli zeme. Išlo teda o tromby.

Prvá sa vyskytla predpoludním za Holíčom v smere na Kopčany. Ďalšia sa vyskytla v Šali a najvýraznejšia bola na Orave. 

Na Orave sa vyskytla tromba, zdroj:...
Na Orave sa vyskytla tromba, zdroj:
 

Tromba je oblak lievikovitého tvaru, ktorý sa vyskytuje pod základňou búrkovej oblačnosti. Oblak rotuje, avšak je neškodný. V prípade, že by sa dotkol povrchu zeme, išlo by o tornádo. 

Búrková činnosť bude pretrvávať až do večerných hodín. Diane v súvislosti s búrkami na Slovensku, ale aj v zahraničí sledujeme LIVE v našom ONLINE textovom prenose.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd