VIDEO: Do Álp opäť dorazila nová nádielka snehu. Takto to tam vyzerá

VIDEO: Do Álp opäť dorazila nová nádielka snehu. Takto to tam vyzerá
Zuzana Macháčová

Nielen vietor a dážď dominujú v posledných dňoch v niektorých európskych krajinách, ale postupne začína vo vyšších polohách aj snežiť. Na dôležitých dopravných ťahoch cez Alpy hrozí poľadovica.

Zima dorazila do Álp. Mnohé mestá v stredných nadmorských výškach nad 1 500 m sa obliekli do biela. Hranica sneženia počas noci klesalo nižšie, a to do nadmorskej výšky 1 000 m.

Priesmyky pokryté snehom

Kvôli začínajúcej zime museli byť z bezpečnostných dôvodov uzavreté rôzne alpské priesmyky. Tie, ktoré sú stále otvorené, sú zasnežené len čiastočne. 

V niektorých oblastiach sú potrebné už aj snehové reťaze, dokonca aj na frekventovaných trasách, ako sú Tauern alebo Brennerský priesmyk.

Zdroj: wetteronline
Zdroj: wetteronline

Výrazne si polepšili všetky rakúske ľadovcové skiareály, ktoré sú už teraz všetky v prevádzke. Na zjazdovkách tam teraz už leží obvyklé množstvo snehu pre danú ročnú dobu a v ďalších dňoch tam už budú veľmi dobré podmienky na lyžovanie. 

Kvôli napadnutému čerstvému ​​snehu sa zvýšilo aj nebezpečenstvo lavín. V súčasnosti platí 5. stupeň nebezpečenstva pádu lavín na mnohých miestach vo švajčiarskych Alpách.

Miestami napadlo až 50 cm snehu

V niektorých regiónoch Álp od štvrtka takmer nepretržite sneží. Hranica sneženia výrazne klesla vo štvrtok večer a v noci na piatok.

V horských strediskách nad 1 500 m napadlo 5 až 10 cm čerstvého snehu, miestami až 20 cm. Na horách nad 2 000 metrov je to nad 20 cm, lokálne aj okolo 50 cm.