VIDEO: Dráma nad Vancouverom - do lietadla udrel blesk

VIDEO: Dráma nad Vancouverom - do lietadla udrel blesk
Dominik Cenkner

Lietadlo Boeing 777-300ER prevádzkované spoločnosťou Air Canada zasiahol v nedeľu krátko po vzlete blesk. Video, ktoré zachytilo desivý okamih, sa stalo hitom na internete a vzbudilo rozruch na sociálnych sieťach.

Letecká spoločnosť všetkých upokojuje a vysvetľuje, že lietadlá sú vyrobené tak, aby podobným udalostiam odolali. Na palube sa nikomu nič nestalo.

Bolo okolo pol ôsmej večer, keď z letiska vo Vancouveri vzlietol stroj spoločnosti Air Canada. Po pár sekundách do neho udrel blesk.

Celý zásah sa podarilo natočiť pozorovateľovi lietadiel Ethanovi Westovi. Ten sa v tej chvíli nachádzal len kúsok od konca letiskovej dráhy.

 

„Toto lietadlo je moje obľúbené a hovoril som si, že by bolo zaujímavé ho mať zaznamenané, pretože je super hlasné,“ uviedol pre CityNews Vancouver.

Video sa stalo virálnym

To, že sa mu podarí natočiť niečo také, vraj vôbec nečakal. „Mal som obrovské šťastie,“ poznamenal.

Úder blesku neskôr potvrdila aj spoločnosť Air Canada. Lietadlo smerovalo z Vancouveru na londýnske letisko Heathrow, kde bolo skontrolované a následne opäť vpustené do bežnej leteckej prevádzky.

Podľa kanadských vedcov z McGillovej univerzity zasiahne blesk lietadlo v priemere raz ročne. Zásah blesku môže spôsobiť na stroji menšie škody, ale doteraz nikdy nebol príčinou pádu lietadla.

Prečo lietadlá priťahujú blesky?

Kovová konštrukcia lietadla slúži ako vodič elektriny, a preto je pre blesky prirodzeným cieľom. Riziko úderu blesku sa zvyšuje počas letu v búrke, kde je vysoká koncentrácia náboja.

Blesk sa zvyčajne vybije cez vonkajší plášť lietadla a prejde do zeme bez toho, aby prenikol dovnútra. V niektorých prípadoch môže blesk poškodiť palubné systémy, ako napríklad antény alebo elektroniku. V takýchto prípadoch môže pilot odkloniť let na najbližšie letisko na kontrolu a opravu.

 

Piloti sú vyškolení na rozpoznanie a vyhnutie sa búrkam. Moderné lietadlá sú vybavené radarmi, ktoré dokážu detekovať búrkové aktivity a varovať pilotov v dostatočnom predstihu. Letecké spoločnosti taktiež používajú rôzne preventívne opatrenia, ako napríklad inštalácia špeciálnych bleskozvodov na lietadlá. Pri lietaní sa teda nemusíte ničoho báť.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd