VIDEO: Erupcia sopky na La Palma vyprodukovala tornádo

Veronika Salayová

Prebiehajúca erupcia sopky Cumbre Vieja na španielskom ostrove La Palma vyprodukovala v pondelok na úpätí sopky menšie tornádo. 

Sopka Cumbre Vieja na ostrove La Palma je aktívna vyše dvoch mesiacov a jej aktivita sa stále neznižuje. 

Celý svet sleduje silu tohto vulkánu, ktorý zničil ostrov na nepoznanie. Sopka však okrem chrliaceho popola a lávy tentoraz zaujala aj niečím iným.

V pondelok sa na úpätí sopky vytvorilo menšie tornádo. Tentoraz však nešlo o tornádo vyprodukované z búrkovej činnosti, ale jeho vznik súvisí priamo s erupciou sopky.

Tornádo vzniklo v dôsledku veľmi vysokých teplôt z lávy. Teplý vzduch spolu s vhodnými meteorologickými podmienkami umožnili vznik menšieho tornáda z popola a prachu. 

Tornádo vzniklo na krátky čas nad horúcim lávovým poľom v oblasti La Manchas. Nespôsobilo žiadne škody ani zranenia. 

Erupcia neprestáva

Vulkán Cumbra Vieja sa zatiaľ nechystá k odpočinku. Jej intenzita síce nenaberá na sile, ale ani nepovaľuje. Dôkazom sú najmä časté zemetrasenia, ktoré sú z času na čas aj veľmi silné.

Za posledných 14 dní otriasli sopkou La Palma 3 otrasy s magnitúdou 5,0 alebo viac, 15 otrasov s magnitúdou 4,0 až 5,0, 277 otrasov s magnitúdou 3,0 až 4,0 a 570 otrasov s magnitúdou 2,0 až 3,0, uvádza Volcano Discovery.

Sopka naďalej chrlí sopečný popol a prúd lávy smeru k oceánu. Erupcia trvá už vyše dvoch mesiacov a vulkanológovia nevedia s istotou povedať, kedy erupcia skončí. Pre zatiaľ je erupcia stabilná bez výraznejších zmien. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd