VIDEO: Extrémne zrážky v Japonsku. Za deň tam spadlo až 500 mm

Dominik Cenkner

Po silnom daždi, ktorý zasiahol rozsiahle oblasti Japonska, zomrel jeden človek a najmenej traja ľudia sú nezvestní, informovali v sobotu miestne úrady. Meteorologická agentúra varovala pred zvýšeným rizikom zosuvov pôdy a rozvodnenia riek na východe Japonska, vrátane Tokia.

Od piatka do soboty rána sa v západných a stredných prefektúrach postupne vyskytovali búrky, ktoré priniesli koncentrované výdatné zrážky. Nepriaznivé poveternostné podmienky spôsobil teplý a vlhký vzduch prúdiaci od tajfúnu Mawar, ktorý prechádza južne od krajiny, a dažďový front v blízkosti hlavného japonského ostrova Honšu.

Tajfún sa v priebehu dnešného dňa zmenil na extratropickú cyklónu. Popri tom sa presúva východne od Honšu.

Stúpajúce rieky prinútili niektoré miestne samosprávy, napríklad v meste Tojohaši v prefektúre Aiči, vydať pre obyvateľov najprísnejšie varovanie pred povodňami. Vyzvali ich, aby sa okamžite presunuli na bezpečné miesto.

Stovky mm zrážok za jeden deň

V časti mesta Hamamatsu v prefektúre Šizuoka bolo zaznamenaných 497,5 milimetra zrážok, v meste Toba v prefektúre Mie spadlo 490,5 mm a v meste Tojohaši v prefektúre Aiči 419 mm zrážok. Nejde o mesačné úhrny, ale o množstvo zrážok, ktoré tam spadli v priebehu 24 hodín do sobotňajšieho rána.

V regióne Kanto s centrom v Tokiu bolo v sobotu ráno zaznamenaných 47,5 mm zrážok za hodinu.

Agentúra predpovedá, že v oblasti ostrovov Izu južne od Tokia spadne až 120 mm zrážok, v regióne Kanto-Košin 100 mm a v centrálnom regióne Tokai 40 mm zrážok. Stať by sa tak malo za 24 hodín do nedele 6.00 h tamojšieho času..

Zaplavené domy v prefektúre Aiči, v centrálnom Japonsku, zdroj: kyodonews.net
Zaplavené domy v prefektúre Aiči, v centrálnom Japonsku, zdroj: kyodonews.net

Obete na životoch i škody

Extrémne zrážky si naprieč krajinou vyžiadali jednu obeť, niekoľko ľudí je nezvestných. Materiálne škody by boli na samostatnú kapitolu.

V meste Tojohaši bol v sobotu skoro ráno vyhlásený za mŕtveho 61-ročný muž, ktorého našli v piatok večer v aute na zaplavenom poli, uviedla polícia. Dodala, že vozidlo bolo takmer úplne zaplavené.

Škody hlásia z mesta Hamamatsu v prefektúre Šizuoka, kde zosuv pôdy zničil dom. Jeden muž, o ktorom sa predpokladá, že je jeho obyvateľom, zostáva nezvestný.

V prefektúre Wakayama pokračovali pátracie akcie po osobe, ktorú pravdepodobne strhlo v blízkosti rieky. Pátrajú aj po osobe, ktorá mala uviaznuť na zaplavenej ceste. Podľa polície a ďalších zdrojov bolo v celej krajine hlásených mnoho zranených.