VIDEO: Fascinujúci prachový vír sa objavil na východe Slovenska. Ako je takýto vír možný?

VIDEO: Fascinujúci prachový vír sa objavil na východe Slovenska. Ako je takýto vír možný?
Veronika Salayová

Cez víkend sa na východe Slovenska objavil fascinujúci prachový vír, ktorý dosiahol pozoruhodné rozmery. Aj keď sú prachové víry pomerne bežné a viac-menej neškodné, tento predsa len vzbudzoval rešpekt. 

Mohutný prachový vír, vysoký niekoľko metrov, sa objavil v nedeľu poobede vo Svidníku. Síce nespôsobil žiadne škody, ale, ako vidieť vo videu, lievik, ktorý sa pri ňom vytvoril, bol pomerne výrazný.

Prachový vír je, ako sme spomenuli vyššie, väčšinou neškodný jav. Ojedinele sa však môžu vyskytnúť aj silnejšie víry, ktoré majú silu podobnú malému tornádu.

Jav podobný tornádu

Ide o jav, ktorý sa môže počas leta vyskytnúť prakticky kdekoľvek. Je to vlastne vzdušný vír, ktorý vzniká nad prehriatou časťou zemského povrchu. Sila vztlaku vetra pri takomto jave dosahuje 50 až 100 km/h. 

Prachový vír, nazývaný aj ako dust devil, je typický predovšetkým pre púštne oblasti našej planéty. Jeho tvar síce nápadne pripomína tornádo, ale jeho rozmery sú oveľa menšie.

Pre tento jav je charakteristické hlavne to, že ho nespôsobuje žiadna búrka, ako to býva v prípade tornáda, a teda nie je ani pripojený k žiadnej základni oblakov.

Ako vzniká?

Tvorba prachového víru je zapríčinená silným zohrievaním pôdy, pričom prehriaty vzduch stúpa smerom nahor, zatiaľ čo okolité masy vzduchu sú pomerne chladné. Tento kontrast vzduchových hmôt spôsobuje toto vírenie.

Pokiaľ prachový diabol dorazí nad chladnejšiu časť zemskej pôdy, napríklad nad trávnik, tak má tendenciu rýchlo zanikať.

Nenechajte si ujsť toto zaujímavé video mohutného prachového víru, ktorý pozorovali v nedeľu vo Svidníku. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd