VIDEO: Hrozivé momenty na londýnskom letisku. Lietadlo nevedelo pristáť pre silný bočný vietor

VIDEO: Hrozivé momenty na londýnskom letisku. Lietadlo nevedelo pristáť pre silný bočný vietor
Veronika Salayová

Jedno z lietadiel na londýnskom letisku nevedelo pristáť, a to aj napriek tomu, že sa už dotýkalo pristávacej dráhy. Bočný vietor bol totiž silnejší a hrozilo nebezpečné prevrhnutie lietadla do boku. 

Na londýnskom letisku Heathrow panovali v pondelok veľmi veterné podmienky, ktoré spôsobovali nemalé problémy na tamojších letiskách. Jedno z lietadiel však „na vlastnej koži“ zakúsilo silu bočného vetra. 

Posádka lietadla British Airways, letiaca z Berlína do Londýna, zažila momenty hrôzy. Lietadlo sa pri pristávaní nebezpečne kolísalo zo strany na stranu a nevedelo pristáť.

Vietor bol príliš silný

Ako vidno na zázname, ktorý poskytol operátor webkamery Flight Focus 365, lietadlo bolo nestabilné už pri klesaní. Nárazy vetra ním otriasli tak silno, že tesne po dotyku s asfaltom pristávacej dráhy sa pilot rozhodol prerušiť pokus o pristátie a opäť vzlietol do výšky.

 

Hrozilo totiž, že silný vietor spôsobí prevrhnutie lietadla do boku. Pilot sa rozhodol správne, zbytočne neriskoval a opäť vzlietol do výšky.  Ako informovalo BBC, druhý pokus o pristátie tohto lietadla bol úspešný a lietadlo bez väčších problémov pristálo na letisku Heathrow.

Nárazy bočného vetra sú jav, ktorý môže sťažiť alebo znemožniť pristátie. Ako vysvetlil FlightRadar 24, existuje množstvo techník na pristátie v takýchto podmienkach – zahŕňajú napríklad pristátie pod miernym uhlom, čím sa znižuje vplyv bočného vetra na dráhu lietadla.

 

Niekedy je však bezpečnejšie opäť zdvihnúť lietadlo do výšky a skúsiť to znova na rovnakom alebo inom letisku, ako to bolo aj v tomto prípade. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd