VIDEO: Hurikán Beryl si v USA vyžiadal najmenej 8 obetí

Dominik Cenkner

Aj keď Beryl aktuálne postupuje skrz USA „už len“ ako tropická depresia, v priebehu včerajšieho dňa ešte zasiahol Texas ako hurikán 1. kategórie. Nepriaznivé počasie si na kontinente vyžiadalo najmenej 8 obetí.

Najmenej sedem ľudí zahynulo v Texase a jedna osoba v Louisiane v dôsledku ničivého hurikánu Beryl. Aktuálne už Beryl zoslabol na tropickú depresiu a postupuje severovýchodným smerom cez Arkansas.

Milióny odberných miest sú stále bez dodávok elektrickej energie. Informovali o tom v utorok americké médiá. Správy prevzala agentúra TASR.

Prezident Spojených štátov Joe Biden vyjadril pozostalým sústrasť a prisľúbil Texasanom podporu. „Ďakujeme všetkým záchranárom a zostávame s obyvateľmi Texasu na každom kroku,“ napísal Biden na platforme X.

 

Beryl spustošil Karibik a prepísal rekordy

Americké Národné centrum pre hurikány (NHC) vydalo pre niektoré oblasti Texasu a Louisiany varovania pred ďalšími tornádami, povodňami a silným vetrom. Meteorológovia zároveň upozorňujú, že pozdĺž pobrežia Mexického zálivu pretrváva riziko život ohrozujúcich búrok.

Medzičasom však Beryl zoslabol na tropickú depresiu. Ide o jedno zo štádia tropickej cyklóny.

Pripomeňme, že sa sformoval v Atlantiku koncom júna a rýchlo zosilnel na nebezpečný hurikán, ktorý 1. júla dosiahol pevninu v juhovýchodnej časti Karibiku. Dočasne bol dokonca zaradený do kategórie 5, ktorá predstavuje najvyšší stupeň, a dosiahol rýchlosť vetra viac ako 251 kilometrov za hodinu.

V Karibiku spôsobil množstvo škôd a vyžiadal si rovnako ako v USA, približne 7 obetí. Viac sme vás informovali v tomto článku. Okrem toho Beryl prepísal aj niekoľko rekordov, napr. sa stal jedným z najsilnejších hurikánov, ktoré sa sformovali ešte v priebehu júna. Informácie o rekordoch a prečo ich vôbec dosiahol nájdete >>>TU.

 

Na záver dodajme, že Beryl je taktiež prvým hurikánom tohtoročnej sezóny. Tá trvá približne od 1. júna do 30. novembra.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd