VIDEO: Jazero v Nemecku sfialovelo, upútalo pozornosť mnohých turistov aj miestnych. Čo sa stalo?

VIDEO: Jazero v Nemecku sfialovelo, upútalo pozornosť mnohých turistov aj miestnych. Čo sa stalo?
Veronika Sádovská

Prekvapivý jav v Nemecku upútal pozornosť miestnych obyvateľov, ale prúdia k nemu aj stovky turistov. Jazero Faulenbach v Nemecku sfialovelo. Tento prírodný úkaz sa naposledy odohral v roku 2021.

Prekvapivý jav sa odohral v nemeckom regióne Allgäu, ktorý sa nachádza len pár kilometrov od hraníc s Rakúskom v Bavorských Alpách. Jazero upútalo pozornosť Nemcov v celom regióne po tom, čo zmenilo farbu na tmavofialovú.

Tento veľkolepý prírodný fenomén ohromil aj miestnych obyvateľov a upútal stovky turistov z Nemecka, ale aj blízkeho Rakúska, ktorí sa prišli pozrieť na tento zvláštny jav.

 

Farbu mení kvôli baktériám

Podľa odborníkov na vodné ekosystémy sa farba jazera zmenila kvôli špeciálnemu druhu baktérií. Tie žijú zvyčajne v hlbších vrstvách jazera, kde sa nachádza aj veľké množstvo rozpustenej síry. Tieto baktérie sa teraz ale dostali pod vodnú hladinu.

Pretože tieto mikroskopické organizmy obsahujú pigmenty karotenoidného typu, vytvárajú červenú farbu. Keď sa tieto baktérie dostanú vysoko pod hladinu môžu za veľmi špecifických podmienok spôsobiť sýtofialovú farbu vody.

„Keď som to videl v správach, myslel som si, že je to fotomontáž alebo čo," povedal jeden z turistov. Tí prichádzajú k jazeru v stovkách, aby stihli tento vzácny jav uvidieť na vlastné oči, pretože jeho trvanie je veľmi obmedzené.

Akonáhle sa baktérie začnú znova ponárať do väčších hĺbok, fialová farba jazera znova zmizne. Naposledy sa jazero zafarbilo na fialovo v roku 2021 a predtým v roku 2020. Kedy sa to stane najbližšie je otázne.

Nie je jediné na svete

Hoci ide o veľmi vzácny fenomén a bežne v jazerách nevidíme fialovú vodu, toto jazero nie je jediné na svete, kde sa tento jav vyskytuje. V skutočnosti je ich hneď niekoľko.

 

Najdôležitejšou podmienkou je to, aby na dne vodnej plochy bol dostatok síry a prítomné baktérie, ktoré sa touto látkou živia. Prečo sa ale z času na čas dostávajú na povrch vodnej hladiny je ešte stále nepreskúmané.

Isté však je, že ak sa tento jav už objaví, bude viditeľný len pár dní a potom znova zmizne. Preto ak si chcete urobiť výlet k fialovému jazeru, vyraziť by ste mali už čo najskôr.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd