VIDEO: Ľudia ostali v šoku. Oblohu rozžiarili záhadné „meteory“. O čo išlo?

VIDEO: Ľudia ostali v šoku. Oblohu rozžiarili záhadné „meteory“. O čo išlo?
Veronika Salayová

Počas osláv sviatku sv. Patrika spozorovali Kalifornčania prekvapivú „šou“. Na nočnej oblohe sa z ničoho nič objavilo viacero žiarivých objektov, akoby horiacich meteorov. O čo išlo? Vedci majú odpoveď.

Koncom minulého týždňa sa v Kalifornii odohralo ohromujúce vesmírne divadlo. Obyvatelia severnej Kalifornie, hlavne v oblasti Sacramenta, oslavovali v uliciach sviatok. sv. Patrika, keď zrazu spozorovali niečo nevídané. 

O 21.30 hod. miestneho času sa na nočnej oblohe znedazdajky objavili viaceré „meteory“, ktoré na pár sekúnd rozžiarili oblohu a následne zhoreli v zemskej atmosfére. 

Žiariace svetlá, ktoré boli spozorované na oblohe, však nesúviseli s meteorickým rojom ani so žiadnymi asteroidmi či meteormi.

Išlo o vesmírny odpad

Podľa Jonathana McDowella, astronóma z Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, boli tieto objekty kúskami vesmírneho odpadu spáleného pri opätovnom vstupe do zemskej atmosféry.

Odborníci sa domnievajú, že úlomky s najväčšou pravdepodobnosťou pochádzajú z japonského komunikačného satelitu.

Tento satelit bol vypustený na vesmírnu stanicu v roku 2009 a nedávno bol odpojený a vysunutý, aby vytvoril priestor pre novú technológiu na palube vesmírnej základne.

„Pravdepodobne tento vesmírny odpad takmer úplne zhorel počas opätovného vstupu, ale akékoľvek malé úlomky, ktoré prežili, by sa mohli dostať do oblasti Yosemite,“ povedal McDowell.

Horiace kúsky vesmírneho odpadu tak vytvorili pozoruhodné nočné divadlo, ktoré sa mnohým podarilo aj natočiť. Pozrite si ho aj vy. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd