VIDEO: Mesto spláchla voda. Blesková povodeň, ktorá prišla po búrke, strhávala autá

Ema Bazhaykin

Silný popoludňajší dážď na juhu Nemecka spustil obrovskú povodeň. Z miestnej rieky sa stala zúrivá masa, ktorá si razila cestu cez niekoľko miest a brala so sebou stromy aj autá.

Vo štvrtok večer došlo v okresoch Reutlingen a Zollernalb ku katastrofálnej búrkovej situácii. Zasiahnuté je najmä mesto Bisingen pri Hechingene. Z miestnej rieky sa stal besný prúd, ktorý prešiel viacerými mestami a strhával stromy aj autá.

Ešte v neskorých večerných hodinách bolo mnoho ľudí nezvestných. Do záchranných prác je stále nasadené veľké množstvo záchranných zložiek s člnmi, ťažkou technikou a vrtuľníkmi.

 

Niekde búrlivo, inde pokojne

Ako to už pri búrkach býva, intenzita zrážok sa v rôznych častiach Nemecka značne líšila. Miestami spadlo cez 50 litrov na meter štvorcový, inde dopadlo len pár kvapiek. Od Drážďan na východe krajiny až po Kassel a Dortmund bolo po celý čas sucho a nič nenasvedčovalo búrkam.

Úplne iná situácia už bola na juhu a západe krajiny. Silné búrky udreli nielen v južných okresoch Reutlingen a Zollernalb, ale aj na západe, v mestách Rommersheim a Niederprum, kde búrka spôsobila záplavy a krupobitie v celom meste. 

Úradovali krúpy aj blesky

V mestách Rommersheim a Niederprüm búrka spôsobila záplavy aj krupobitie. Nasadené museli byť dokonca zimné technické služby. V Porýní mali zas pre silné búrky plné ruky práce hasičské jednotky.

Krúpy odpratávali hasiči aj zimné technické služby

Krúpy odpratávali hasiči aj zimné technické služby, foto: WetterOnline

 
 


Počas búrok boli zaznamenané aj početné výboje bleskov. Búrky pokračovali až do noci, najmä na západe Nemecka. Počas noci sa vyskytli ďalšie dažde, riziko nepriaznivého počasia však v porovnaní s popoludním pomaly klesalo.

 

 
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd