VIDEO: Meteor rozžiaril oblohu. Krásne VIDEO ukazuje, ako to prekvapilo aj husi

Veronika Salayová

Nad Portugalskom a Španielskom preletel meteor, ktorý bol taký žiarivý, že mnohých prekvapil, ale aj vydesil. Z rozžiarenej oblohy počas noci boli ohromené okrem iného aj samotné husi.  

Pred dvomi týždňami preletel nad Portugalskom a Španielskom veľmi žiarivý bolid, ktorý na pár sekúnd rozžiaril celú oblohu. Bol taký jasný, až to pôsobilo až desivo. 

Žiara z tejto ohnivej gule na pár sekúnd zmenila noc na deň so svetlomodrou oblohou. Keďže žiara bola priam ohromujúca, tento bolid sa jednoducho nedal nevšimnúť. 

Meteor mal kometárny pôvod

Na základe predbežnej analýzy, ktorú vykonal profesor José María Madiedo, mal tento objekt kometárny pôvod a vstúpil do našej atmosféry rýchlosťou 161 000 km/h. Počiatočná nadmorská výška bolidu bola 122 km a následne meteor rýchlo klesol a zanikol vo výške 54 km.

 

Nie je vylúčené, že kúsky z tohto meteoru nedopadli na zem, ale zatiaľ sa prítomnosť meteoritov v Španielsku ani Portugalsku oficiálne nepotvrdila. 

Na druhý deň ráno po prelete bolidu sa síce objavili správa, že meteorit bol nájdený v meste Pinheiro. Iné správy uvádzali, že úlomok sa našiel v meste Castro Daire. Obe miesta sú od seba vzdialené 309 km. Týmito hypotézami sa už zaoberajú odborníci. 

Prekvapenie neskrývali ani husi

Modrú jasnú žiaru okrem tisícok ľudí zaregistrovali napríklad aj samotné husi, ktoré zdvihli hlavy k jasnej oblohe. Keby vedeli rozprávať, určite by nám potvrdili, že boli prekvapené a nevedeli, čo sa to vlastne nad ich hlavami deje. 

 

Sociálne siete zaplavilo množstvo videí z tejto noci. Jedno z milých videí zachytilo aj prekvapené husi. Môžete si ho pozrieť aj vy. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd