VIDEO: Nad Košicami pozorovali v noci záhadné svetlá. Vysvetlenie je však veľmi jednoduché

Peter Minárik

Tesne pred polnocou ste nás informovali o nezvyčajnom úkaze nad Košicami, ktorý pripomínal svetelný vlak. Mnohí sa čudovali čo to je, ale vysvetlenie je jednoduché.

Nad Košicami sa v noci objavil úkaz, ktorý upútal pozornosť mnohých obyvateľov. Niektorí si v súvislosti s konfliktom na Ukrajine mysleli, že ide o nejaké rakety alebo drony.

Úkaz, ktorý však bol na východe Slovenska pozorovaný má jednoduché vysvetlenie. Ide o prelet satelitov Starlink.

Vypúšťanie satelitov Starlink sa realizuje pomocou rakiet Falcon 9, ktoré sú schopné vyniesť do vesmíru naraz až 60 satelitov. 

Satelity sú často viditeľné na nočnej oblohe ako rad svetiel pohybujúcich sa v línii, čo môže vyzerať ako "vláčik" svetiel​.

 

Ide o satelity pre vysokorýchlostný internet

Tento fenomén je výsledkom projektu spoločnosti SpaceX, ktorá vypúšťa do vesmíru satelity s cieľom poskytnúť vysokorýchlostný internet kdekoľvek na Zemi.

 Prvýkrát bola táto iniciatíva predstavená v roku 2015 a prvé satelity boli vypustené v máji 2019. Odvtedy SpaceX pokračuje v pravidelnom vypúšťaní ďalších satelitov, s cieľom dosiahnuť počet niekoľko tisíc satelitov na nízkej obežnej dráhe Zeme.

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd