VIDEO: Ničivé povodne zasiahli juh Talianska. Desiatky mm zrážok spôsobili veľké škody

Dominik Cenkner

V uplynulých dňoch sme aj na našom webe informovali o ničivých záplavách, ktoré zasiahli sever Talianska. Okrem obrovských materiálnych škôd si vyžiadali aj najmenej 15 obetí. V piatok záplavy úradovali na juhu krajiny.

Silná prietrž mračien zasiahla v piatok vnútrozemie provincie Cosenzy a spôsobila záplavy a nepríjemnosti. V oblasti sa vyskytli úhrny zrážok aj nad úroveň 40 mm.

Konkrétne 43 mm zaznamenali v Trente, 38 mm v Diodate (dedinka Cosenza), 29 mm v Castrovillari a 11 mm v Cosenze. Množstvo zrážok sa podpísalo aj pod zosuvy pôdy.

Došlo k nej napr. v dedinke Donnici. Bahno napadalo na provinčnú cestu 241, v contrada Albicello, kde sa nachádza športový areál a obecný chovný stan. Na mieste zasahovali hasiči, ktorí evakuovali zvieratá.

Búrky úradovali aj na iných miestach

Určité nepríjemnosti pre cestnú sieť v dôsledku nepretržitého dažďa boli zaznamenané na ceste spájajúcej dedinky Piano Lago a Figline Vegliaturo. Hasičský zbor vykonal množstvo zásahov, aby odčerpal vodu v desiatkach pivníc.

Okrem toho museli pracovať aj na odstránení sutín, ktoré na okraje ciest doniesla voda. Zaplavilo aj úsek diaľnice A2 medzi Cosenzou a Roglianom. 

Na tejto časti cesty sa nachádzajú staveniská pre modernizáciu dopravnej tepny. Počasie tak spôsobilo zdržanie dopravy, ale bez výraznejších osobitých problémov.

Búrky v piatok zasiahli aj ďalšie oblasti Kalábrie. V Limine v oblasti Reggino spadlo 26 mm zrážok, vo Fabrizii 24 mm a v Mongiane v provincii Vibo Valentia 18 mm.

Nepriaznivé počasie na juhu Talianska si okrem problémov v doprave či zosuvov pôdy vyžiadalo aj jednu obeť. Informovali o nej aj miestne úrady.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd