VIDEO: Oblohu nad Ruskom rozžiaril mimoriadne jasný meteor

Veronika Salayová

Mimoriadne jasný meteor rozžiaril nočnú oblohu nad Ruskom. Ohnivú guľu bolo možné vidieť najmä v republikách Tatársko, Udmurtia a Baškirsko vo východnej časti európskeho Ruska.

Veľmi jasný meteor pozorovali minulý týždeň vo východnej časti európskeho Ruska. Meteor bol natoľko jasný, že ho pozorovali až v troch ruských republikách.

Meteor pozorovali v republikách Tatársko, Udmurtia a Baškirsko. Mnohým svedkom sa podarilo meteor aj natočiť na video, a tak vzniklo viacero záznamov tohto svetelného vesmírneho javu.

Meteor na niekoľko sekúnd rozžiaril oblohu po tom, čo pri vstupe do zemskej atmosféry následne rýchlo zhorel.

Takýto jasný meteor pozorovali v Rusku aj týždeň predtým, keď takisto rozžiaril oblohu nad Petrohradom. 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Лахта Центр / Lakhta Center (@lakhtacenter)

Kedy hovoríme o bolide?

Meteory sú v podstate skaly z vesmíru, ktoré sa pohybujú obrovskou rýchlosťou a spôsobujú trenie a teplo. Keď dosiahnu zemskú atmosféru, objavia sa jasné záblesky svetla a vtedy sa táto vesmírna hornina zhorí. 

Jasná svietivosť meteoru je dôsledkom teploty vyprodukovanej vstupom do atmosféry. Veľmi jasné meteory sa nazývajú bolidy.

O bolide hovoríme vtedy, keď sú meteory jasnejšie ako planéta Venuša pri pohľade zo Zeme. Nie je vylúčené, že meteor nad Ruskom bol bolid. To však presnejšie zisťuje poverený odborník. 

Meteory sú pomerne častým javom, no vždy fascinujú väčšinu ľudí. Vidieť takéto jasné osamotené meteory (mimo meteorických rojov) je vždy veľkých zážitkom každého pozorovateľa. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd