VIDEO: Obrovská lavína na ľadovci Armancette si vyžiadala najmenej štyri obete

Dominik Cenkner

Tragické veľkonočné predpoludnie majú za sebou na ľadovci Armancette na taliansko-francúzskych hraniciach. Po páde obrovskej lavíny hlásia doposiaľ štyri obete.

Štyria ľudia zahynuli a ďalší utrpeli zranenia v lavíne, ktorá sa uvoľnila na ľadovci Armancette vo francúzskych Alpách neďaleko talianskych hraníc s Mont Blancom. Oznámil to francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin.

„Záchranári stále pracujú a hľadajú nezvestných. Ďakujeme za ich činnosť. Myslíme na obete a ich blízkych,“ dodal Darmanin.

Do pátracích operácií boli nasadené dva vrtuľníky. Po zemi po ďalších obetiach či nezvestných pátra viac ako 20 záchranárov.

 

Lavína spadla krátko pred poludním

Francúzska prokuratúra potvrdila štyroch mŕtvych. Jedna osoba mala utrpieť zranenia.

Osem ďalších ľudí vyviazlo bez zranení. Pátranie po prípadných preživších naďalej pokračuje.

Miestne noviny "Le Dauphiné Libéré" informovali, že prvý poplach sa spustil dnes ráno okolo 11.27 h v obci Les Contamines-Montjoie na ľadovci Armancette.

Veľká lavína široká 500 metrov a hlboká viac ako 1 500 metrov zdevastovala zvyčajne preplnenú oblasť.

Ľadovec Armancette sa nachádza v pohorí Mont Blanc v Alpách vo Francúzsku a patrí medzi menej známe ľadovce v tejto oblasti. Svoje meno získal podľa malého horského prameňa, ktorý sa nachádza na jeho vrchole.

Armancette má rozlohu približne 5 kilometrov štvorcových a dosahuje maximálnu výšku 3 350 metrov nad morom. Aj keď nie je taký veľký ako niektoré z jeho susedov, ponúka návštevníkom jedinečný zážitok z jazdy na lyžiach alebo snowboarde. Je obľúbeným miestom pre freeride a skialpinizmus.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd