VIDEO: Po nočných búrkach na severovýchode Slovenska vyhlásili 3. stupeň povodňovej aktivity

VIDEO: Po nočných búrkach na severovýchode Slovenska vyhlásili 3. stupeň povodňovej aktivity
Dominik Cenkner

Máme za sebou poriadne búrlivé dni, pričom búrky neutíchli ani v noci z piatka na sobotu. V plnej sile udreli na severovýchode Slovenska, kde spôsobili značné škody.

Záver pracovného týždňa priniesol na naše územie početné búrky, ktoré sa začali tvoriť už krátko po poludní. Ako informuje Slovenský hydrometeorologický ústav, „iniciácia búrok u nás začala pri interakcii studeného frontu s Karpatami a búrky ďalej mohutneli, až vznikla kompaktná línia búrok pomaly postupujúca na juhovýchod.“

V priebehu nasledujúcich hodín sa tak búrky tvorili a presúvali takmer po celom strednom a východnom Slovensku. Sprevádzané boli krúpami o priemere aj niekoľkých centimetrov, prívalovými zrážkami či silnejším vetrom. 

Práve zrážky spôsobovali najviac škôd. Po búrkach ostalo zaplavených niekoľko obcí. 

Búrky neutíchli ani v noci

Aj keď po západe slnka začala búrková aktivita klesať, neznamenalo to, že búrky cez noc „zaspali“. Práve naopak. 

V nočných hodinách sa na juhu stredného Slovenska začali tvoriť ďalšie búrky. Začali postupovať na severovýchod. 

Práve odtiaľ sú hlásené ďalšie škody. Kritická situácia je v okresnom meste Svidník, ale zaplavené cesty a polia hlásia z dedinky Nižný Mirošov. 

Vyhlásený 3. stupeň povodňovej aktivity

Ako na sociálnych sieťach informuje primátorka mesta Svidník, Marcela Ivančová, po nočných búrkach musela v intraviláne mesta, na tokoch Ondavy a Ladomirky Svidník vyhlásiť 3. SPA. 

Tento stav trvá od 5:00 h. Problém spôsobila vybrežená rieka Ondava, ktorá po intenzívnej nočnej búrke zaplavila areál amfiteátra, futbalový areál, dopravné ihrisko i priľahlý chodník. 

V samotnom Svidníku pritom v noci nespadlo veľa zrážok. Od polnoci do 8:00 h to bolo len 3,2 mm. Problém však spôsobili úhrny od piatkových 16:00 h, kedy spolu spadlo až 35,2 mm. 

Intenzívnejšie zrážky sa vyskytli severne od Svidníka. Na stanici Dlhoňa namerali v priebehu dvoch hodín, od 02:00 h do 04:00 h, 34,7 mm zrážok. Za 24 hodín, do dnešných 8:00 h, spadlo na tejto stanici 73,8 mm.

Búrky začnú ustupovať

V priebehu dnešného dňa sa už tak intenzívne búrky, ako sa vyskytovali v predchádzajúcich dňoch, neočakávajú. S búrkami však treba počítať na strednom a východnom Slovensku, najmä v južnejších častiach. 

Úplne by sme si od búrok mali oddýchnuť počas nedele. Viac prezrádza naša predpoveď počasia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd