VIDEO: Počasie vykúzlilo úchvatný úkaz. Vodopád oblakov nad horami vyráža dych

Veronika Salayová

Toto je pohľad, ktorý sa len tak nevidí a svojou krásou priam vyzráža dych. Vodopád oblakov je pomerne zriedkavý jav, ktorý sa tentoraz objavil nad čínskymi horami. 

Zriedkavý prírodný jav pozorovali pred pár dňami obyvatelia horského okresu v strednej Číne, konkrétne v lesnej oblasti Šen-nung-ťia, ktorá zhodou okolností patrí do svetového dedičstva UNESCA.

Krásna a čistá príroda tu vytvorila úkaz, ktorý sa nazýva vodopád mrakov. Jav vznikol vo chvíli, keď sa cez horské vrcholky rútila hustá hmla, ktorá pripomínala tečúcu vodu.

Takýto prenádherný jav sa nevidí príliš často, pretože na jeho vznik musia byť splnené viaceré faktory a podmienky. Ak jedna zložka chýba, k úkazu nedôjde. 

 

Dokonalá súhra viacerých faktorov

Pre takýto prírodný jav je potrebný veľký rozdiel v nadmorskej výške a teplote prúdenia vzduchu a, samozrejme, ich dokonalá súhra.

Dôležitým faktorom je stabilita počasia. Najčastejšie sa tento jav objavuje počas jasného a slnečného dňa, ktorý prichádza po silnom daždi alebo aj snežení. 

Tvar terénu je pre tento úkaz nesmierne dôležitý. Ideálne sú to hory alebo vyvýšený terén. Poslednou zložkou je teplota prúdenia vzduchu. Tá spôsobí, že chladnejší a hustejší vzduch sa na vrchole plošiny „rozleje“ cez hrebeň hory. 

 

A netreba zabúdať aj na silu gravitácie, ktorá vytvorí a umocní dokonalý efekt vodopádu oblakov. Nezabudnite si pozrieť video. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd