VIDEO: Prachový diabol v Číne. Doslova pohltil človeka

Veronika Sádovská

V Číne niekoľko ľudí utieklo pred tzv. prachovým diablom. Obrovský rotujúci oblak prachu ich doslova pohltil. Fenomén sa môže podobať na tornádo.

Blížiaci sa poveternostný jav, prachový diabol, vystrašil niekoľko ľudí v Číne. Tí pred ním utiekli v domnienke, že ide o tornádo.

Zábery zo sociálnych sietí ukazujú, že najmenej troch ľudí zasiahol veľký rotujúci oblak prachu.

Potom oblak prachu zasiahne ďalších dvoch ľudí vrátane toho, ktorý udalosť nakrúcal. Nakrátko sa zotmie a viditeľnosť klesne na nulu. Všetci zúčastnení zostávajú nezranení.

Nebolo to tornádo, ale prachový diabol

Fenomén pripomína tornádo, pretože aj v tomto prípade ide o vzdušný vír. Avšak je menej nebezpečný a vzniká hlavne tam, kde je veľmi prašné prostredie.

Vzniknutý vír nasaje prach, suchú vrchnú vrstvu pôdy a iné čiastočky. Tie ho zviditeľnia a preto si ho niektorí mýlia s tornádom.

Vzniknúť môže nad suchými poliami či na prašných cestách alebo uliciach. Prachoví diabli sú vždy fascinujúci a vo väčšine prípadov sú neškodní.

Ako ich rozoznať?

V horúcich dňoch, keď sa zem výrazne oteplí, môže vzduch nad zemským povrchom začať rotovať a môžu vznikať také pôsobivé prachové víry. Naopak tornádo vzniká pri silných búrkach a spôsobuje omnoho väčšie škody.

Prachových diablov môžeme vidieť často aj u nás, prevažne v letných suchých dňoch.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd