VIDEO: Práve teraz cez Slovensko postupujú SILNÉ BÚRKY s krúpami. Vytopilo už aj prvé obce

VIDEO: Práve teraz cez Slovensko postupujú SILNÉ BÚRKY s krúpami. Vytopilo už aj prvé obce
Peter Minárik

Nad naše územie sa aktuálne dostáva studený front, na čele ktorého sa formuje búrková línia. V nadchádzajúcich hodinách treba na našom území počítať s výskytom veľmi silných búrok, ktoré môžu priniesť aj nebezpečné sprievodné javy.

Slovenskom sa začali hnať veľmi silné búrky, ktoré už spôsobujú problémy. Prvé obce na našom území zaplavila voda. Od západu prinášajú búrky aj ďalšie nebezpečné sprievodné javy.

Búrky už vytopili niekoľko obcí

Prvé búrky sa začali na našom území tvoriť už predpoludním. V teplom a vlhkom vzduchu, ktorý nad naše územie prúdil už v uplynulých dňoch sa začala tvoriť kopovitá oblačnosť z ktorej sa sformovali búrky.

Búrky, ktoré sa doteraz vyskytovali na našom území boli orografického charakteru. To znamená, že boli viazané na horské oblasti a mali stacionárny charakter. Pomerne dlho tak zotrvávali nad určitou oblasťou, čo spôsobilo výdatné zrážky.

Takéto výdatné zrážky spôsobili výrazné problémy. Napríklad obcou Kokava nad Rimavicou, či oblasťou Skorušinnej sa prehnala prívalová povodeň. Takto to tam vyzeralo.

Doteraz bol prívalový dážď hlavným nebezpečným sprievodným javom, no teraz prichádza ďalšie nebezpečenstvo.

Prichádzajú silnejšie búrky

Ako sme spomínali, zatiaľ čo doteraz sa na našom území vyskytovali orografické búrky, tak v týchto chvíľach prichádzajú na naše územie búrky frontálne. Tie sú sprevádzané ešte nebezpečnejšími sprievodnými javmi.

Veľké nebezpečenstvo predstavujú búrky. Búrkové mraky totiž siahajú až do výšky zhruba 15 km, čo značí, že krúpy sú pomerne časté. Prvé obce a mestá na západe hlása výskyt krúp, ktorých priemer presahuje aj 2 cm. 

Na česko-slovenskom pohraničí sa však tvoria aj supercely a tie môžu priniesť nepredvídanejšie javy. Situáciu sledujte ONLINE s nami TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd