VIDEO: Pri piatkových búrkach v Česku zosadlo tornádo

VIDEO: Pri piatkových búrkach v Česku zosadlo tornádo
Dominik Cenkner

Posledný marcový deň priniesol k našim susedom početné búrky. Už v piatok večer sa hovorilo o tom, že na dvoch miestach malo zosadnúť aj tornádo. Jedno z nich sa už potvrdilo.

Informáciu priniesla skupina na sociálnej sieti Facebook s názvom Czech Thunderstorm Research Association. Tá sa venuje jednak predpovedi počasia, ale aj následnému zbieraniu údajov o búrkach. 

Podľa predbežného hodnotenia vznikla konvektívna bunka, pravdepodobne supercelárnej povahy, pred postupujúcou líniou búrok. Už pred vznikom samotnej tromby bola pozorovaná výrazná rotácia stenového oblaku (tzv. wall cloudu).

Tromba zrejme vznikla v okolí Kunštátu a postupovala smerom na Letovice, kde došlo k preukázateľnému kontaktu so zemským povrchom v katastri obcí Nýrov a Lhota, kde už vzniknuté tornádo pôsobilo škody zodpovedajúce intenzite F0. Zábery z Letovíc už boli v čase, keď sa tromba "vťahovala" späť do základne oblaku. Jav sa vyskytol mimo zrážkového jadra, na južnej strane bunky, ako je to už pre tornáda klasické. Informuje spomínaná skupina.

Škody po tornáde v Českej republike v obciach Nýrov a Lhota, zdroj: Czech Thunderstorm Research Association
Škody po tornáde v Českej republike, ktoré zosadlo v obciach Nýrov a Lhota, zdroj: Czech Thunderstorm Research Association

Videá na sociálnych sieťach

Na videách, ktoré kolujú sociálnymi sieťami, sú zachytené búrkové mraky, ktoré sa začínajú podivne točiť. V jednej chvíli je tiež vidieť, že vietor zdvihol do vzduchu akýsi predmet. Okrem Letovíc natočili podobné úkazy aj ľudia pri Bystrici nad Pernštejnom na Žďársku. Aj na týchto záberoch je zrejmé, ako začínajú temné oblaky pomaly rotovať.

Na videu z obce Horní Štěpánov je dokonca vidieť, ako sa začína vytvárať tromba, teda vír, ktorý sa spúšťa zo základne búrkového oblaku. Zo záberov však nie je jasné, či sa vír dostal až k zemi.