VIDEO: Rusi dávajú verejne najavo svoju frustráciu kvôli výpadkom energií v týchto mrazivých dňoch

VIDEO: Rusi dávajú verejne najavo svoju frustráciu kvôli výpadkom energií v týchto mrazivých dňoch
Veronika Salayová

Rusi sa verejne búria a čoraz hlasnejšie dávajú najavo svoju frustráciu kvôli výpadkom dodávok tepla v týchto mrazivých dňoch. 

Tisíce Rusov sú v týchto dňoch v mrazivom počasí bez dodávok tepla a v posledných dvoch dňoch dávajú verejne najavo svoju frustráciu, napísal v stredu večer denník The Moscow Times

V Podolsku, asi 30 kilometrov od Moskvy, si nemá kvôli havárii v kotolni už niekoľko dní možnosť zakúriť spolu až 149-tisíc ľudí, čo je takmer polovica populácie mesta, uviedol s odkazom na skoršiu správu agentúry TASS.

Rusi sú nahnevaní

„Je to veľká hanba. Nejde kúrenie a teplá voda. Musíme spať v spacích vakoch,“ povedal moskovskému portálu Jurij a dodal: „Nemám slov, aby som opísal, ako veľmi je situácia zlá. Vykurovanie nejde už skoro šesť dní.“

V Moskovskej oblasti, kde leží Podolsk, teploty v uplynulom týždni klesli až pod -20 °C. Výpadky dodávok tepla, za ktorými je séria havárií a často aj alarmujúci stav infraštruktúry, túto zimu postihli napríklad aj obyvateľov Petrohradu, Jekaterinburgu, Voronežskej alebo Rostovskej oblasti či Prímorského kraja na ruskom Ďalekom východe, ale aj ďalších miest naprieč Ruskom.

Obyvatelia dediny Novozavidovskij v Tverskej oblasti sa posťažovali aj verejne vo videozázname adresovanom ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi. Situáciu v obci pritom nazvali „likvidáciou obyvateľstva“ a prirovnali ju k podmienkam, v ktorých počas 2. svetovej vojny žili ľudia v obliehanom Leningrade. 

Rusko čaká ďalšie ochladenie

„Prakticky nás ďalej zabíja mrazom. Je to svojho druhu mučenia a likvidácie obyvateľstva len 100 kilometrov od Moskvy. Jednoducho mrzneme. Nemáme tu niečo ako boje, ale žijeme ako počas blokády Leningradu,“ uviedla vo videozázname jedna z nespokojných Rusiek.

Podobné video natočili aj obyvateľky mesta Elektrostal pri Moskve. „Vo vnútri sa nedá byť. Mrzneme!,“ hlasno skandujú ženy stojace vonku pri ohni.

 

V európskej časti Ruska sa začne od zajtrajšieho dňa opäť prudko ochladzovať, pričom teploty budú opäť klesať až pod -25 °C. Víkendové mrazy tak situáciu s dodávkami tepla ešte viac zhorší.

Predpovede naznačujú, že výraznejšie oteplenie sa v európskej časti Ruska očakáva až v poslednej januárovej dekáde.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd