VIDEO: Silné búrky opäť udreli. Jarovnice zasiahla prívalová vlna. Ďalšie búrky mieria cez východ

Peter Minárik

Aj počas dnešného dňa úraduje veľmi nepriaznivé počasie. Tentoraz sa začali silné búrky ozývať najskôr v oblasti východného Slovenska, kde už stihli vyvolať prívalovú povodeň. Ďalšie silné búrky sa pritom očakávajú v nadchádzajúcich minútach.

Na našom území opäť raz udreli veľmi silné búrky. V teplom a vlhkom vzduchu sa aj počas dnešného dňa vytvára kopovitá oblačnosť a následne prehánky a búrky. Tie sa už ozvali v oblasti východného Slovenska, kde páchajú škody.

Zatiaľ sú búrky bleskovo menej aktívne ako počas včerajšieho dňa, no na východe už spôsobili prvé škody a je vysoko pravdepodobné, že k ďalším škodám ešte dôjde.

Jarovnice zasiahla prívalová vlna

Silná búrka, ktorá vznikla v oblasti Prešovského kraja a postupuje aktuálne od severozápadu smerom k juhovýchodu priniesla prvé komplikácie v oblasti Spišsko-šarišského medzihoria. Stacionárna búrka zasiahla obce Hermanovce a Jarovnice, kde podľa radarových odrazov spadlo okolo 30 až 40 mm zrážok.

To samo o sebe nepredstavuje nejaké významné úhrny, ktoré sa extrémne vymykajú z normálnych úrovní pri búrkach z tepla, ale aj tieto úhrny dokážu v danej oblasti spôsobiť problémy.

Táto oblasť je typická tým, že dochádza často k prívalovej povodni. Zaplavenie sa v dotyčnej oblasti objavuje prakticky každý rok. K najtragickejšej udalosti došlo v júli roku 1998, kedy sa obcou Jarovnice prehnala prívalová povodeň a tá si vyžiadala až 58 životov. Aj dnešné búrky priniesli do obce prívalovú vlnu.

Silná búrka v obci Jarovnice naplavila na cestu bahno a kamene. Na mieste už zasahuje ťažká technika, ktorá sa snaží cestu vyčistiť.

Ďalšie silné búrky hrozia najmä na východe

S búrkami treba v oblasti východného Slovenska počítať aj v nadchádzajúcich minútach a to až do večerných hodín. Zatiaľ čo včera sa búrky vyskytovali predovšetkým na západnom Slovensku, tak dnes sa očakávajú predovšetkým na východe.

Najsilnejšie búrky sa očakávajú v Košickom kraji, kde sa už teraz presúva od severozápadu jedna silná búrka. Tá by čoskoro mala zasiahnuť mesto Košice a okolie. Pohyb búrok sledujte TU.

Dnešné búrky budú opäť nebezpečné predovšetkým prívalovými zrážkami a bleskami. Búrlivo bude vo východnej polovici Slovenska aj počas zajtrajšieho dňa.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd