VIDEO: Silné BÚRKY sa ženú Českom. Supercela zasypala hustými krúpami mesto

Peter Minárik

Silné búrky sa v týchto chvíľach ženú severom Čiech a vznikla aj veľmi silná supercela, ktorá priniesla mohutné krupobitie. Mestá a obce zasypala vrstva krúp a naviac spadli veľmi výdatné zrážky. Intenzívne krupobitie zasiahlo aj české mesto Hradec Králové.

Zatiaľ čo na našom území v priebehu dnešného dňa panuje relatívne pokojné počasie, tak úplne iná situácia je v susednom Česku, čo pekne ilustruje aj zaznamenaný počet bleskov. Zatiaľ čo na našom území dnes udrelo len 280 bleskov, tak v susednom Česku tento počet prekonal hodnotu 15 000 a stále rastie.

Zo severu Čiech je naviac hlásený výskyt silnej supercely, ktorá priniesla mimoriadne intenzívne krupobitie, ktoré zasypalo niektoré mestá a obce a taktiež padali aj veľké krúpy.

 

Búrky priniesli veľké krúpy

Najintenzívnejšie boli búrky východne od Hradca Králové, kde krúpy dosahovali priemer aj niekoľkých centimetrov. Takéto krúpy napríklad padali v obci Malšova Lhota.

krúpy mali priemer aj niekoľkých centimetrov
krúpy mali priemer aj niekoľkých centimetrov, foto: Jarka Vondrusová Kučerová

Supercela sa však hnala celou oblasťou Hradca Králové a veľmi intenzívne krupobitie zasiahlo aj samotné mesto. Miestami to vyzeralo ako v zime a vrstvu krúp potom odplavovali intenzívne zrážky.

 

Nad Českom aktuálne vznikajú aj ďalšie búrky, ktoré postupujú smerom k severu a majú potenciál vyprodukovať supercelu. Ešte výnimočne nie sú vylúčené ani búrky na našom území, no budú oveľa slabšie.

Ďalšia vlna silných búrok čaká našu oblasť v priebehu zajtrajšieho dňa a nad naše územie dorazia búrky večer. Polohu zrážok a búrok sledujte TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd