VIDEO: Silný downburst doslova pohadzoval ľuďmi. Niekoľko z nich sa zranilo

Zuzana Macháčová

Silný vietor, ktorý fúkal počas búrky, vyvracal stromy, a dokonca pohadzoval ľuďmi. Niektorí utrpeli zranenia.

Nebezpečné búrky sprevádzané silnými poryvmi vetra zhadzovali stromy a spôsobili obmedzenia dopravy. Takéto nepriaznivé počasie sa prehnalo vo štvrtok aj Čínou. 

Obyvatelia Pekingu včera nečakane prekonali štyri ročné obdobia v rámci jediného dňa, keď sa horúce skoré letné ráno v čínskom hlavnom meste náhle zmenilo na popoludnie s prudkým krupobitím. 

Letný deň si užívali obyvatelia Pekingu, no neskôr pekinská meteorologická služba krátko popoludní náhle vydala tri upozornenia na extrémne poveternostné podmienky vrátane krupobitia, vetra a bleskov. 

Vietor doslova pohadzoval ľuďmi

Podľa pekinskej meteorologickej služby sa víchrica prehnala cez väčšinu hlavného mesta, pričom najsilnejší vietor sa objavil v časti Qianling v okrese Fengtai. Vietor tu dosahoval rýchlosť 133 km/h.

 



Poryv bol taký silný, že odhodilo množstvo stromov a drôtených stĺpov. Na záberoch je vidieť, ako vietor doslova pohadzoval ľuďmi. Niektorí sa aj zranili. 

Popadané stromy, zdroj: Global Times
Popadané stromy, zdroj: Global Times

Vplyvom silného vetra a krupobitia riešilo miestne oddelenie dopravnej polície k štvrtkovému večeru 185 prípadov pádov stromov, ktoré ovplyvňovali miestnu dopravu.

Stromy blokovali dopravu, zdroj: tr.im
Stromy blokovali dopravu, zdroj: tr.im


Popadané stromy zablokovali cesty

Administratívna kancelária parku Yuanmingyuan Ruins Park vydala vo štvrtok večer oznámenie, že v parku spadlo množstvo stromov a zablokovalo niekoľko hlavných ciest. Park museli kvôli upratovaniu zatvoriť a bude opäť otvorený až v sobotu. 

Študenti z univerzity Tsinghua zverejnili na svojom účte WeChat fotografie vyvrátených stromov a poškodených ciest na storočnej prestížnej univerzite. 

Medzitým mnoho používateľov siete zverejnilo na platformách sociálnych médií fotografie vozidiel zaparkovaných na krajnici, ktoré poškodili padajúce stromy alebo drôtené stĺpy.

 


Podľa Lei Lei, hlavnej meteorologičky z Pekingskej meteorologickej služby, monitorovanie ukázalo, že v oblasti Zhangjiakou v severočínskej provincii Che-pej sa okolo štvrtkového poludnia vyskytol downburst.

Čo je to downburst ?

Downburst je intenzívny zostupný prúd vzduchu, ktorý po dotyku so zemským povrchom vyvolá divergentné prúdenie s ničivými účinkami. Divergentné znamená, že vzduch sa po dotyku so zemským povrchom rozteká do strán.

Toto roztekanie je podobné, ako keď pustíme k zemi balón s vodou. Voda sa roztečie do všetkých strán. Downburst prináša silný nárazový vietor, ktorý spôsobuje rovnaké materiálne škody ako tornádo o sile F0 až F2.

Všetky tri výstrahy pred extrémnymi poveternostnými podmienkami boli zrušené vo štvrtok večer o 19:30 h. Najnovšia predpoveď počasia ukazuje, že v piatok a sobotu má byť v Pekingu slnečno a oblačno s najvyššími teplotami medzi +29 °C a +32 °C. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd