VIDEO: Skvelá nočná show. Meteorický roj Geminidy v plnej kráse

Veronika Salayová

Meteorický roj Geminidy v týchto dňoch vrcholia a na nočnej oblohe sa odohráva skvelá show. Pozorovali ste ich aj vy?

Meteorický roj Geminidy je podľa astronomickej komunity najväčšou meteorologickou show roku a práve v týchto dňoch vrcholia. 

Za jednu hodinu je počas svojho maxima možné vidieť 70 meteorov za hodinu, čo znamená, že v priemere za jednu minútu možno vidieť jednu „padajúcu hviezdu“.

Podmienky na pozorovanie tohto obľúbeného roja sú výborné, keďže Mesiac je v nove, a tak nenarušuje svojím jasom nočné pozorovanie. 

Geminidy sú na oblohe činné od 11. do 17. decembra, tak ich je možné pozorovať aj nasledujúce dve noci. Na oblohe zdanlivo vychádzajú zo súhvezdia Blížencov.

Toto nebeské divadlo je pre mnohých nadšencov veľkou udalosťou. Decembrové noci, hlavne, ak teploty na Slovensku v týchto dňoch neklesajú príliš nízko, sa môžu pri pozorovaní meteorov zmeniť na zaujímavé a možno aj romantické či upokojujúce.

Popri Geminidách možno pozorovať na oblohe aj meteorický roj U Midy či Ursidy a ďalekohľadom bude pozorovateľná aj kométa 141P/Machholz 2.

21. decembra sa možno tešiť na jedinečný zážitok, a to pozorovanie tzv. Vianočnej či Betlehemskej hviezdy. Viac o tomto jave sa dočítate v našom článku

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd