VIDEO: Sobotné búrky prinášajú výrazné tromby

Dominik Cenkner

Sobotné popoludnie prináša do našej oblasti početné prehánky, pri ktorých sa však tvoria aj búrky. Práve pri búrkach v Česku, neďaleko slovenských hraníc, pozorovali aj výrazné tromby.

Naše územie je aktuálne vystavené pomerne silnému severnému prúdeniu, ktoré je chladné a vlhké. V dôsledku vhodnej dynamiky sa tvoria početné prehánky, a v niektorých prípadoch aj búrky, ktorých množstvo bude v priebehu dnešného popoludnia výrazne stúpať.

Búrky však nie sú veľmi silné, sprevádzané sú však zaujímavými prejavmi. Kým u nás ide väčšinou o krúpky, v susednom Česku zaznamenali aj výrazné tromby.

 

To, že ide o slabé búrky, ešte neznamená, že nemôžu spôsobovať problémy. Takto to napr. krátko po 14. hodine pri Volkovciach v okrese Zlaté Moravce. Krátke prehánky spojené s krúpami na istý čas sťažili prejazdnosť cestného úseku. 

Krátkodobý intenzívny lejak s krúpami
Krátkodobý intenzívny lejak s krúpami, Michaela Strapková

Tromby v Česku

Zaujímavejšia situácia sa deje v Česku. Tam síce udrelo doposiaľ (po 16. hodine) 18 bleskov, oproti 45 na Slovensku, avšak pri tamojších búrkach boli pozorované výrazné tromby.

Stalo sa tak hneď na niekoľkých miestach vo východnej časti krajiny. Napr. v meste Tovačov, Prostějov, či v Brodek u Přerova.

V prípade mesta Prostějov sa dokonca podarilo trombu zachytiť aj na video. Pekne tak vidieť, ako lievik rotuje, čo je znak tromby.

Tromba nad mestom Prostějov
Tromba nad mestom Prostějov, Nikol Kučerová

Čo je tromba?

Tromba je oblak lievikovitého tvaru, ktorý sa vyskytuje pod základňou búrkovej oblačnosti. Oblak je rotujúci, no sám o sebe neškodný.

V prípade, že by sa dotkol povrchu zeme, išlo by o tornádo. To by už mohlo napáchať aj škody.

 

Na záver len dodáme, že polohu zrážok i prípadných búrok môžete sledovať cez náš iRadar. Kedy sa situácia zlepší zas prezrádza predpoveď počasia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd