VIDEO: Supercela zasypala celé mesto vrstvou krúp. Slovensku hrozia takéto búrky v utorok

Peter Minárik

Mohutné búrky zasiahli hneď niekoľko stredoeurópskych štátov a búrky neobišli ani Slovensko. Zatiaľ však boli len slabé, ale aj my už čoskoro môžeme zažiť to, čo sa v priebehu dnešného dňa odohrávalo napríklad v susednom Česku, kde silná supercela zasypala vrstvou krúp celé mesto a vyzeralo to tu ako v zime.

Cez strednú Európu sa ženie studený front, ktorý aj dnes priniesol množstvo búrok. Slovensku sa však zatiaľ tie najintenzívnejšie búrky vyhli, no už v utorok hrozia aj u nás. Studený front, ktorý máme nad našou oblasťou sa vlní už od soboty a cez našu oblasť postupuje len veľmi pomaly smerom k východu.

Počas nadchádzajúcej noci sa studený front dostane ďalej a v utorok sa bude vlniť priamo nad Slovenskom. Práve v oblastiach, kde sa front vlní vznikajú pomerne intenzívne búrky.

Supercela sa vyskytla v Mníchove, v Českých Budejoviaciach, v Salzburgu, v Ždari nad Sázavou a dokonca aj vo Viedni a v utorok, hrozia tieto nebezpečné búrky aj u nás.

 

Supercela zasypala mesto, zaplavilo diaľnicu

Ako počas celého dňa informujeme, tak na vlniacom sa studenom fronte panujú pomerne slabé dynamické podmienky, ktoré bránia sformovaniu kompaktnejšieho, lineárneho búrkového systému. Vytvárajú sa tak jednotlivé búrkové bunky, ktoré prerastajú do multiciel, prípadne do lokálnych superciel.

Ako si môžete všimnúť aj na animácii dnešného vývoja na radarovom zábere, tak v našej oblasti sa formovali početné búrkové bunky, ktoré lokálne, v dôsledku miestnej dynamiky prerástli do superciel. Takéto búrkové bunky boli veľmi intenzívne a priniesli množstvo problémov.

Supercela sa dnes vyskytla v srdci Bavorska v Mníchove, kde spôsobila problémy predovšetkým voda. Lokálne totiž spadlo až 30 mm zrážok. Táto vlna búrok sa aktuálne dostala nad oblasť Salzburgu a postupuje severným Rakúskom, smerom k nášmu územiu.

Intenzívne búrky zasiahli aj susedné Česko. Najkomplikovanejšia situácia je v stredných Čechách, kde v dôsledku búrok mali hasiči už desiatky výjazdov. Odstraňujú popadané stromy a čerpajú vodu zo zatopených pivníc. Voda a bahno zatopila aj časť diaľnice D1 na Benešovsku. Rýchly pruh v úseku medzi 56. a 57. kilometrom zaplavila voda a bahno.

zaplavená diaľnica D1 v Česku
zaplavená diaľnica D1 v Česku, zdroj: Policie ČR
 

Dnes najextrémnejšia búrka zasiahla české mesto Zruč nad Sázavou. Mestom sa prehnala silná búrka s krúpami. Krúpy lámali konáre a poškodili dokonca niekoľko áut. Po búrke to tu vyzeralo ako v zime. Na zemi sa vytvorila vrstva krúp.

mesto Zruč nad Sázavou zasypali krúpy
mesto Zruč nad Sázavou zasypali krúpy, foto: Lucie Šlancová

Intenzívne búrky hrozia aj u nás

Počasie bude nebezpečné aj na Slovensku. Pred búrkami varujeme už niekoľko dní, no zatiaľ základnou výstrahou 1. stupňa. V utorok to však bude o čosi nebezpečnejšie a to predovšetkým v jednej oblasti.

Studený front sa v priebehu nočných hodín dostane z Rakúska a Česka priamo nad naše územie. Ešte v noci sa môžu vyskytnúť nejaké búrky a to predovšetkým na severozápade Slovenska. Postupne sa na západe a severozápade vzduchová hmota stabilizuje, no na zvyšku územia bude v priebehu zajtrajšieho dňa dochádzať k ďalšej labilizácii.

Najmenšie riziko búrok bude na krajnom západe a naopak najvyššie na juhu stredného Slovenska a na východe krajiny, kde bude tentoraz najbúrlivejšie.

Pozor si treba dať predovšetkým na juhu Slovenska a predovšetkým v Banskobystrickom kraji, kde panujú vhodné podmienky pre vývoj multiciel, či dokonca superciel. Tie hrozia v celej oblasti od Nízkych Tatier až do severného Maďarska.

mapa búrok na utorok
mapa búrok na utorok

Utorok už na naše územie prinesie oveľa viac oblačnosti a nižšie teploty ako v pondelok. Na západe a severozápade môže aj pršať, čo zabráni labilizácii, no práve na juhu a východe budú panovať ešte perfektné podmienky pre búrky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd