VIDEO: To tu ešte nebolo! Bejrút zasiahlo „historické krupobitie“

Veronika Salayová

V sobotu sa nad hlavným mestom Libanonu vytvorili mimoriadne silné supercely, ktoré do Bejrútu priniesli extrémne krupobitie, ktoré ešte mesto nezažilo.

Jedným z faktorov, prečo nad Bejrútom vznikli takéto mimoriadne silné supercely, boli teplotné výkyvy medzi morskou hladinou a hornými vrstvami atmosféry.

Búrkové supercely sa vyznačujú víriacim stúpajúcim prúdom vzduchu a ide o jeden z najnebezpečnejších druhov búrkových mrakov. Sprevádzajú ich silné zrážky, krupobitie, nárazový vietor a tornáda. Môžu pretrvávať hodiny. V libanonskom hlavnom meste išlo o „historické krupobitie“, ako to nazvali meteorológovia.

Hlavné mesto Libanonu Bejrút a okolité predmestia zažili to, čo meteorológovia nazvali „historické krupobitie“. Ľadové krúpy hodiny pokrývali hlavné mesto bielou prikrývkou, ktorá z diaľky vyzerala ako sneh.

Po niekoľkých hodinách sa krúpy roztopili a spôsobili rozsiahle povodne, čo sťažovalo hlavne dopravu na hlavnej pobrežnej diaľnici.

V Bejrúte supercely okrem krupobitia priniesli aj extrémne zrážky. Za 25 minút zaznamenali až 50 litrov na meter štvorcový, čo zaplavilo ulice mesta. 

Búrka spôsobila aj to, že teplota výrazne poklesla v priebehu pár minút, a to z príjemných +21 °C na chladných +13,5 °C. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd