VIDEO: Tornádo po sebe zanechalo spúšť. Zdecimovalo časť obce

Veronika Salayová

Tornádo, ktoré sa vytvorilo dnes pred 20.00 hod. v okolí Hodonína, spôsobilo obrovské škody. Po vyčíňaní tornáda to vyzerá doslova ako po výbuchu bomby. 

Tornádo dnes o 19.20 hod. zosadlo v Hodoníne, v Moravskej Novej Vsi a v Lužinej pri hranicami so Slovenskom, kde doslova zdevastovalo časť obce Lužiná – rozbíjalo okná, zničilo strechy a všetko, čo mu prišlo do cesty. Spolu s rotujúcim vírom vo vzduchu lietali trosky a časti škridiel a pod. 

Búrka v Hodoníne odniesla strechu športovej haly,  poškodila atletický štadión aj s tribúnou a tiež domov seniorov. Zostali len obvodové múry domov bez striech, bez okien a autá boli hodené na rodinné domy.

Masaker po tornáde

Po odznení ničivého tornáda ostali na mieste len trosky a oči pre plač. Pohľad na spúšť bol neskutočný a pripomínal výbuch bomby. 

Obec od kostola dole prakticky neexistuje. Podľa odhadov bola sila tornáda F2-F3.

Situácia na mieste je veľmi vážna. Záchranári na juhu Moravy vyhlásili mimoriadnu situáciu 3. stupňa.

Ide o lokalitu v oblasti Břeclav, kde došlo aj k zraneniam viacerých ľudí. 

Ideálne podmienky pre vznik

Práve na česko-slovenskom pohraničí, ale aj na krajnom západe a severozápade Slovenska, ako sme avizovali, sú dnes veľmi vhodné podmienky pre vznik tornáda, čo sa aj, bohužiaľ, naplnilo.

Tornádo vzniklo pri supercelárnej búrke. Supercela je jednobunková konvektívna búrka, ktorá je na rozdiel od iných búrok príznačná dlhotrvajúcim výstupným prúdom.

Časť búrky rotuje okolo svojej vertikálnej osi v oblasti silného vzostupného prúdu. Dosahuje priemer zvyčajne v jednotkách km a práve v supercelách dochádza k silným intenzívnym prejavom, ako sú krúpy a ojedinele aj tornáda.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd