VIDEO: Tornádo vážne poškodilo farmaceutickú firmu Pfizer. Lieky budú mať výpadky

VIDEO: Tornádo vážne poškodilo farmaceutickú firmu Pfizer. Lieky budú mať výpadky
Zuzana Macháčová

Extrémne počasie vyčíňa v USA. Severnou Karolínou sa prehnalo ničivé tornádo, ktoré poškodilo veľký farmaceutický závod spoločnosti Pfizer. Až 50 000 paliet liekov je poškodených.

Silné tornádo sa v stredu prehnalo Severnou Karolínou a poškodilo veľký farmaceutický závod spoločnosti Pfizer. Krajinu sužujú aj prívalové dažde, ktoré zaplavili obce v Kentucky.

Ničivá búrka dočasne uzavrela úsek diaľnice Interstate 95 v oboch smeroch v Severnej Karolíne, čo spôsobilo kilometrové dopravné zápchy.

Výpadky liekov

Spoločnosť Pfizer potvrdila, že veľký výrobný komplex poškodilo tornádo, ktoré sa krátko popoludní prehnalo neďaleko mesta Rocky Mount. Všetci zamestnanci boli bezpečne evakuovaní.

Tornádo zničilo časti striech firmy. V závode spoločnosti Pfizer sa skladuje veľké množstvo liekov, ktoré boli rozhádzané, uviedol šerif okresu Nash Keith Stone.

„Mám správy o 50 000 paletách liekov, ktoré sú rozhádzané po celom objekte. Lieky sú poškodené," povedal Stone.

Závod vyrába anestetiká a iné lieky, ako aj takmer 25 % všetkých injekcií používaných v nemocniciach. Erin Foxová, hlavná riaditeľka lekárne na University of Utah Health, uviedla: „Škody pravdepodobne povedú k dlhodobému výpadku liekov, kým spoločnosť Pfizer bude pracovať buď na presunutí výroby do iných závodov alebo na jej obnove."

Národná meteorologická služba na Twitteri uviedla, že škody zodpovedajú tornádu F3 s rýchlosťou vetra až 240 km/h. Úrad šerifa okresu Edgecombe, v ktorom sa nachádza časť mesta Rocky Mount, uviedol, že traja ľudia sú zranení.

Podľa predbežnej správy tornádo zasiahlo aj susedný okres Nash, kde hlásia 13 zranených. Búrka tam poškodila 89 budov, informovala televízia WRAL-TV.

Krajinu sužujú povodne

V Kentucky meteorológovia varovali pred veľkými záplavami v oblastiach Mayfield a Wingo, ktoré tento týždeň zaplavili bleskové povodne spôsobené búrkami. Guvernér štátu Kentucky, Andy Beshear, v stredu vyhlásil stav núdze, pretože hrozia ďalšie búrky.

Predpovede očakávajú, že v niektorých častiach Kentucky, Illinois a Missouri v blízkosti miesta, kde sa zbiehajú rieky Ohio a Mississippi, by mohlo spadnúť extrémne množstvo zrážok, ktoré bude zaplavovať. 

Predpokladá sa, že búrkový systém sa vo štvrtok a v piatok presunie nad Nové Anglicko, kde je pôda po nedávnych záplavách stále nasýtená.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd