VIDEO: V Lučenci vznikol takýto prachový vír. Svojou veľkosťou vzbudzoval rešpekt

Veronika Salayová

V pondelok poobede pozorovali v Lučenci mohutný prachový vír. Ten vznikol v neobývanej oblasti a vzduchom zrejme lietali aj časti pokosenej trávy. 

Lučenčania boli dnes svedkom takéhoto zaujímavého javu − prachový vír, vysoký aj niekoľko metrov a na šírku aj pomerne mohutný, sa objavil v pondelok okolo 14.00 hod. v Lučenci. 

Prachoví vír, nazývaný aj ako dust devil, síce nespôsobil žiadne škody, ale, ako vidieť vo videu, bol pomerne výrazný a svojou veľkosťou vzbudzoval rešpekt. Rotujúci vzduch zo zeme zdvihol zrejme aj pokosené časti trávy, ktoré lietali vzduchom.

Pripomína tornádo, ale je neškodný

Ide o jav, ktorý sa môže počas leta vyskytnúť prakticky kdekoľvek. Je to vlastne vzdušný vír, ktorý vzniká nad prehriatou časťou zemského povrchu. Sila vztlaku vetra pri takomto jave dosahuje 50 až 100 km/h. 

Tvorba prachového víru je zapríčinená silným zohrievaním pôdy, pričom prehriaty vzduch stúpa smerom nahor, zatiaľ čo okolité masy vzduchu sú pomerne chladné. Tento kontrast vzduchových hmôt spôsobuje toto vírenie.

Pokiaľ prachový diabol dorazí nad chladnejšiu časť zemskej pôdy, napríklad nad trávnik, tak má tendenciu rýchlo zanikať. Prachový vír je typický predovšetkým pre púštne oblasti našej planéty.

Jeho tvar síce nápadne pripomína tornádo, ale jeho rozmery sú oveľa menšie.Pre tento jav je charakteristické hlavne to, že ho nespôsobuje žiadna búrka, ako to býva v prípade tornáda, a teda nie je ani pripojený k žiadnej základni oblakov.

Ide v podstate o neškodný jav. Ojedinele sa však môžu vyskytnúť aj silnejšie víry, ktoré majú silu podobnú malému tornádu, to však nebol tento prípad.

Pozrite si video, ktoré nás poslal náš čitateľ z Lučenca. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd