VIDEO: V Maďarsku sa vyskytol výrazný prachový vír

Maďarsko Veronika Salayová

Z Pilišských vrchov v Maďarsku bolo vidieť pomerne veľký prachový vír na druhej strane Dunaja. 

V dôsledku veterného počasia a výrazného otepľovania sa v nedeľu popoludní neďaleko mesta Göd vytvoril prachový vír.

Vír na podarilo natočiť pozorovateľovi z Pilišských vrchov zo strany Nagy-Kevély na severe Maďarska. Podľa jeho slov prachový vír dosiahol výšku okolo 100 metrov. 

Prachové víry, nazývané aj prachoví diabli, môžu za vhodných podmienok vzniknúť prakticky kdekoľvek. Ide o vzdušný vír, ktorý vzniká nad prehriatou časťou zemského povrchu.

Tento jav môžeme pozorovať najmä počas teplých letných dní napríklad nad prehriatym asfaltom, betónom či nad poľom po žatve.

V drvivej väčšine sú tieto vzdušné víry pomerne neškodné. Môžu sa však vyskytnúť ojedinele aj silnejšie víry, ktoré majú silu podobnú malému tornádu.

Jeho tvorba je zapríčinený silným zohrievaním pôdy. Prehriaty vzduch, ktorý je menej hustý, následne stúpa smerom nahor, zatiaľ čo okolité masy vzduchu sú pomerne chladné. Tento kontrast vzduchových hmôt spôsobuje tento jav.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd