VIDEO: V noci vybuchla sopka Etna. Spolu s erupciou sa triasla aj zem

Sicília, Taliansko Veronika Salayová

V noci z nedele na pondelok v Taliansku vybuchla najaktívnejšia sopka v Európe – Etna. Výbuch bol podľa odborníkov veľmi silný a sopka následne chrlila popol do výšky viac ako 5 km. 

Sopečná aktivita z juhovýchodného krátera Etny bola prvýkrát zaznamenaná včera o 21:20 hod. a do pol hodiny sa intenzita výbuchu zvýšila zo strednej na vysokú.

Podľa poradného centra pre vulkanický popol v Toulouse produkoval kráter lávové „fontány“ vysoké až 100 metrov a hustý oblak popola stúpal podľa odhadov do výšky až 5 km.

Pred výbuchom bolo na svahoch Etny zaznamenané aj zemetrasenie s magnitúdou 2,7 a aj dve slabšie zemetrasenia s magnitúdami 1,6 a 1,8. 

Za posledných 24 hodín bolo zaznamenaných spolu 17 menších otrasov v okolí sopky.

Samotná nočná erupcia sopky trvala krátko, ale podľa odborníkov mala vysokú intenzitu.

Táto známa sicílska sopka vybuchuje pomerne často kvôli svojej polohe medzi africkými a euroázijskými tektonickými platňami. Etna je po sopke Kilauea na Havaji považovaná za druhú najaktívnejšiu sopku na svete.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd