VIDEO: V Rusku bola na oblohe spozorovaná „vesmírna medúza“. O čo išlo?

VIDEO: V Rusku bola na oblohe spozorovaná „vesmírna medúza“. O čo išlo?
Veronika Salayová

V piatok večer sa v Rusku, ale aj v okolitých krajinách na nočnej oblohe objavila „vesmírna medúza“. Ľudia si nevedeli vysvetliť, o čo ide, no odpoveď je veľmi jednoduchá...

Obyvatelia viacerých regiónov Ruska, ale aj okolitých štátov si včera večer všimli na oblohe nezvyčajný objekt, ktorý po sebe zanechal svetlú stopu, ktorá pripomínala medúzu.

Táto „vesmírna medúza“ na oblohe okrem Rusov ohromila aj obyvateľov Iraku, Iránu či Turecka. Čudesné zábery rýchlo obleteli svet a ľudia ich húfne zdieľali na sociálnych sieťach.

 

Vo videu je vidieť, ako sa objekt rýchlo pohybuje po oblohe a zanecháva za sebou biely rozprestierajúci sa oblak v tvare „medúzy“.

vesmírna medúza nad Ruskom
vesmírna medúza nad Ruskom, zdroj: Meteoweb

O čo vlastne išlo?

Mnohí mysleli, že sa začal raketový útok na Izrael. V skutočnosti o žiadny vojenský útok nešiel a záhada bola čoskoro vyriešená.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ide o test medzikontinentálnej balistickej strely z lokality Kapustin Yar neďaleko Astrachanu na juhu krajiny. 

„Toto odpálenie sa uskutočnilo ako súčasť štátnych testov perspektívnych raketových komplexov, ako aj na potvrdenie stability rakiet v prevádzke. Získané výsledky potvrdzujú vysokú spoľahlivosť ruských rakiet pri zabezpečovaní strategickej bezpečnosti Ruskej federácie. Ciele štartu boli splnené,“ oznámilo ministerstvo obrany Ruska.

 

Ruské strategické raketové sily teda v piatok vykonali skúšobný štart medzikontinentálnej balistickej strely mobilného pozemného raketového systému (PGRK), čím bola záhada vesmírnej medúzy vyriešená. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd