VIDEO: V Tatrách spadla obrovská lavína. Masy snehu zasypali turistický chodník

VIDEO: V Tatrách spadla obrovská lavína. Masy snehu zasypali turistický chodník
Zuzana Macháčová

Vo Vysokých Tatrách na slovensko-poľských hraniciach sa spustila obrovská mokrá lavína. Na jar sa pomerne často uvoľňujú lavíny, najmä v Západných Tatrách.

Počasie na Slovensku naďalej ovplyvňuje frontálne rozhranie a tlaková níž postupujúca od juhovýchodu. Tá prináša zrážky, ktoré majú dažďový charakter až do hranice 1700 m n. m. Situácia v horách je však nebezpečná a môžu sa uvoľniť lavíny. 

Jedna obrovská lavína sa strhla aj v Tatrách. Tá zasiahla turistický chodník. Našťastie, lavína nikoho nezasiahla. Je ju možné vidieť z Kondratovej doliny.

Lavíny sa na jar uvoľňujú pomerne často, najmä v Západných Tatrách. V dôsledku intenzívnych zrážok, ktoré aj aktuálne na našom území prevládajú, je snehová pokrývka veľmi mokrá. Tieto masy snehu sú veľmi ťažké a pohybujú sa dosť pomaly, zvyčajne pomalšie ako snehové lavíny.

 


„Takéto lavíny sú nebezpečné aj pre turistov, ktorí by boli v ich dosahu,“ povedal Tomasz Zając, tatranský sprievodca a pedagóg Tatranského národného parku.

V Tatrách platí 2. stupeň pred lavínami

Vo Vysokých, Západných a západnej časti Nízkych Tatier pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo, teda druhý stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. V najvyšších polohách je hlavný lavínový problém vetrom previaty sneh.

V žľaboch najvyšších polôh s veľkým sklonom situovaných na záveterných stranách hrebeňov je tak možné nájsť vetrom naviate dosky a vankúše nestabilného snehu, ktoré je možné uvoľniť veľkým dodatočným zaťažením. V stredných polohách dážď znižuje stabilitu intenzívnym premáčaním snehovej pokrývky, preto je druhým lavínovým problémom mokrý sneh, informuje Horská záchranná služba (HZS).

Teplé februárové počasie spôsobilo, že snehová pokrývka už v nižších polohách absentuje. Nad ňou sa v stredných polohách nachádza firnová snehová pokrývka, ktorá je však dažďom a kladnými teplotami intenzívne premáčaná.

 

 

Na viacerých miestach sa vytvorili nátrže, ktoré lokálne vyvolali základové lavíny. Táto situácia bude pretrvávať aj najbližšie dni.

Suchý sneh sa nachádza iba v najvyšších polohách horstiev a bol vetrom premiestňovaný na záveterné strany pohorí do dosiek a vankúšov. Takéto útvary ležia na vrstve starého firnu, s ktorou nie sú dostatočne zviazané, preto ak sa chystáte na hory, buďte veľmi opatrní.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd