VIDEO: V USA zosadlo za jeden deň až 60 tornád. Pustošili všetko, čo im prišlo do cesty

Veronika Salayová

Mohutné tornáda sa v piatok prehnali veľkou časťou USA a zanechali po sebe spúšť. Objavilo sa až 60 tornád, pričom najsilnejšie sa prehnali Nebraskou. 

Americká Národná meteorologická služba (NWS) vydala v piatok varovanie pred tornádami. Správy ukázali, že v piatok o 21:30 h sa v 5 štátoch vyskytlo až 60 tornád, informuje CNN.

Viacero tornád zasiahlo štáty ako Texas, Nebrasku a Iowu. Národná meteorologická služba od piatkového popoludnia doteraz potvrdila najmenej 42 tornád.

Škody po tornádach sú obrovské

Najsilnejšie zo všetkých sa objavilo v Nebraske, kde tornádo nadobudlo vskutku masívne rozmery. Ničivý vír zdevastoval predmestie Omaha v štáte Nebraska a poškodilo stovky domov. Po tornáde ostala hotová spúšť. 

 

Na predmestí Lincolnu v Nebraske tornádo strhlo strechy domov a prekročilo časť diaľnice I-80. Niekoľko vozňov vlaku sa podľa hovorcu železníc vykoľajilo neďaleko Waverly po tom, čo ho zasiahlo taktiež tornádo. Lincoln sa rozozvučali aj núdzové sirény a ľudia utekali, kade mohli, pred ničivým vírom. 

Letisko Eppley v Omahe, najväčšie v regióne, bolo nakrátko uzavreté. Spustošená bola aj oblasť Elkhorn v štáte Nebraska, kde silné tornádo za sebou zanechalo sploštené domy.

Záchranári v tejto oblasti zachraňovali ľudí spod trosiek, pričom bolo 5 zranených ľudí, oznámili miestne úrady na tlačovej konferencii.

Víkend bude nebezpečný

Medzitým bolo veľké tornádo hlásené aj v neďalekej Iowe v malom meste Minden, kde taktiež došlo v dôsledku tornáda k devastácii mestskej infraštruktúry. 

 

Hrozba búrok a vzniku nebezpečných tornád by sa mohla v sobotu a nedeľu ešte vystupňovať, keďže silné búrky predstavujú cez víkend naďalej veľkú hrozbu.

Silné tornáda sú možné od Michiganu po Texas, vrátane miest Oklahoma City, Kansas City, Dallas, Milwaukee, Chicago a Austin. Viac ako 50 miliónom ľudí tak hrozí nepriaznivé počasie od Južných plání až po oblasť Veľkých jazier.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd