VIDEO: Vedci nič také predtým nevideli. Na Slnku sa objavilo obrovské tornádo

Veronika Salayová

Astronómovia na celom svete ostali užasnutí po tom, ako sa na Slnku objavilo obrovské solárne tornádo. Nikdy predtým nič také veľkolepé nevideli. 

Minulý týždeň astronómovia zo všetkých kútov sveta sledovali kolosálny tanec „slnečného tornáda“ blízko severného pólu Slnka. 

„Táto vec sa krútila a rástla 3 dni,“ hovorí vedec Apollo Lasky z Naperville z Illinois, ktorý natočil nasledujúci film pomocou obrázkov z NASA Solar Dynamics Observatory.

„Za celé tie roky, čo som sledoval Slnko, som nič podobné nevidel,“ hovorí astronóm, ktorého náplňou práce je práve pozorovanie Slnka. Astrofotograf Adrew McCarthy na margo tohto javu uviedol: „Neviem si predstaviť pekelnejšie miesto vo vesmíre.“

Najvyššie tornádo v histórii?

Tornádo vznikalo od 16. do 18. marca a následne vymrštilo oblak magnetizovaného plynu do vesmíru. Táto vymrštená koronálna hmota sa pohybovala vesmírom veľkou rýchlosťou, avšak mimo dosahu našej planéty. 

Na rozdiel od tornád na Zemi, ktoré sú formované vetrom, sú tornáda na Slnku riadené magnetizmom. Slnečné magnetické polia sa krútia v zúrivej špirále a ťahajú so sebou oblaky plazmy. 

Z času na čas nadobudnú tieto solárne tornáda takú veľkosť, že je ich vidno aj pri bližšom pozorovaní. No toto tornádo nadobudlo naozaj pozoruhodné rozmery, ťahalo sa do výšky a bolo veľmi výrazné.

Tornádo dosiahlo výšku až 120 000 kilometrov. Vedecký portál Space.com dokonca uviedol, že by mohlo ísť o najvyššie tornádo v slnečnej sústave v histórii pozorovaní. 

Nenechajte si to ujsť a pozrite si záznam tohto veľkolepého solárneho tornáda aj vy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd