VIDEO: Vlak uviazol v 40 stupňových horúčavách. Zúfalí cestujúci rozbíjali okná

Peter Minárik

Stovky ľudí uviazli na niekoľko hodín na železničnej stanici neďaleko Paríža s pokazenou klimatizáciou, keď teplota vonku dosahovala 40 stupňov Celzia. Niektorí cestujúci rozbili okná.

Vlna extrémnych horúčav je pre mnohých ľudí doslova neznesiteľná. Extrémne teploty predstavujú obrovskú záťaž aj pre zdravie ľudí. Horúčavy tu však boli aj budú. Čo sa zmenilo sú napríklad novo konštruované budovy, prípadne dopravné prostriedky. Pri niektorých je klimatizácia doslova nutná.

Počas leta je cestovanie v prostriedkoch hromadnej dopravy neznesiteľné. Záťaž pre ľudský organizmus je oveľa väčšia, nakoľko slnečné lúče rozpaľujú karosériu áut, autobusov, prípadne vlakov.

S čoraz modernejšími dopravnými prostriedkami sa vytráca nutnosť okien, keďže vetranie zabezpečujú klimatizačné jednotky. Čo sa však stane, keď sa pokazí klimatizácia sa mohli presvedčiť cestujúci neďaleko Paríža, ktorým doslova išlo o život.

Vlak zostal stáť

Na trati z Paríža do Amsterdamu došlo v utorok popoludní k nepríjemnému incidentu. Vlak vyrazil z Paríža už s hodinovým meškaním, no pri stanici Saint-Denis pri Paríži zastal a vlak tu zostal stáť až 3,5 hodiny.

Podľa holandského portálu NOS sa krátko po odchode vlaku z Paríža pokazila klimatizácia. V tom čase bolo vo vlaku viac ako 600 pasažierov a 10 členov posádky.

V tomto type vlaku sa nenachádzajú otvoriteľné okná a keďže vlak zastal medzi dvoma koľajami, tak pre bezpečnosť nesmeli cestujúci otvoriť dvere.

Cestujúci rozbíjali okná

Zúfalí cestujúci v niektorých vozňoch rozbíjali okná, aby si zabezpečili relatívne čerstvý vzduch. 

Cestujúcich z vlaku evakuovali okolo 23:00. Niektorí cestujúci však strávili noc vo vlaku, pretože sa nemali ako dostať do cieľa. "Cestujúci budú odškodnení," ubezpečil hovorca dopravcu Thalys, ktorý sa za incident ospravedlnil.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd