VIDEO: „Vodopády“ na uliciach, polámané stromy a evakuácie. Takéto zrážky tu neboli 100 rokov

VIDEO: „Vodopády“ na uliciach, polámané stromy a evakuácie. Takéto zrážky tu neboli 100 rokov
Zuzana Macháčová

Obyvatelia Španielska majú za sebou ťažký štvrtok kvôli prechádzajúcej búrke Aline, ktorá priniesla nárazový vietor a lejaky. Nebezpečné to môže byť v krajine aj dnes.

Španielsko vo štvrtok zasiahla búrka Aline. Pohotovostné a hasičské zbory zasahovali v krajine viac ako 1 000-krát. Lejak ochromil centrum Madridu a meteorológovia vyhlásili najvyšší stupeň výstrahy pred počasím.

Obrovské množstvo dažďa

Takéto výdatné zrážky za jeden deň neboli v hlavnom meste Španielska zaznamenané už vyše 100 rokov. Podľa štátnej meteorologickej agentúry v centre mesta od 9:00 hod. až do 18:00 hod. spadlo vyše 90 litrov vody na m².

Obyvatelia Madridu zverejnili na sociálnych sieťach fotografie „vodopádov“ a „gejzírov“ v uliciach. Voda sa valila do metra na jednej zo staníc v centre mesta a voda sa dostala aj do vagónov stojacich v tuneli.

Na sociálnych sieťach je možné vidieť, ako z vetracích mriežok na ulici nad metrom vystreľuje nahor pariaca sa voda, ktorá pripomína gejzíry.

Veľa volaní o pomoc

Mnohé cesty v Madride, vrátane diaľnic, boli uzavreté pre dopravu, dopravné zápchy pokračovali počas celého dňa na trasách vstupujúcich a vychádzajúcich z hlavného mesta. Niektoré prímestské vlaky nepremávali a diaľkové vlaky meškali. Stovky cestujúcich čakali na stanici Atocha na obnovenie premávky.

Víchrica vylamovala na uliciach stromy a rieka Manzanares pretekajúca Madridom bola takmer zaplavená. Na vysokorýchlostnej vlakovej trati medzi hlavným mestom a Barcelonou došlo k poruche elektrického systému, ktorá ovplyvnila všetky spoje z Madridu do Francúzska.

Len v hlavnom meste vykonali záchranné zložky a hasiči stovky zásahov, väčšinou pre zaplavené ulice, pivnice, garáže a popadané stromy.

Nebezpečenstvo v celej krajine

Lejaky zasiahli aj ďalšie časti Španielska. Napríklad v Extremadure evakuovali desiatky študentov zo škôl. 

Meteorologická služba oznámila, že aj v piatok bude komplikovaná poveternostná situácia v celej krajine, najmä v severnom regióne a v Katalánsku a na Baleárskych ostrovoch.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd