VIDEO: Vybuchla jedna z najaktívnejších sopiek sveta

Veronika Salayová

Sopka Kilauea na Havaji, jedna z najaktívnejších sopiek sveta, vybuchla v stredu po troch mesiacoch nečinnosti. V kráteri sopky vystreľujú 10-metrové lávové fontány.

V stredu približne o 4:44 miestneho času opäť dala o sebe vedieť havajská sopka Kilauea, ktorá veľkolepo vybuchla do sérií menších zemetrasení. Erupcia na sopke zatiaľ pokračuje iba vo vrcholovej kaldere a nevyteká po stranách sopky.

Nové erupčné trhliny sa nachádzajú v západnej časti krátera Halema'uma'u. Na tomto mieste monitorujú viaceré lávové fontány, ktoré vystreľujú do výšky 10 metrov, informuje Volcano Discovery.

Zo sopky však chrlí aj sopečný popol a plyny, a z tohto dôvodu miestne úrady zvýšili úroveň výstrahy na červenú a rovnaký stupeň výstrahy platí aj pre letectvo. 

Sopečný prach pokryl blízku obec

Sopečné emisie sa však šíria vzduchom a merania koncentrácií SO2 v atmosfére vykazujú zvýšené hodnoty. Emisie včera dosiahli 65 000 ton.

Miestni obyvatelia v Pāhala, ktorý sa nachádza asi 30 km, už dnes ráno hlásili tenkú vrstvu sopečného prachu, ktorý pokryl celú lokalitu.

Súčasne s nástupom erupcie výrazne klesla seizmická aktivita a bola nahradená nepretržitým chvením spojeným s tokom magmy.

Havajskú vulkanologické observatórium bude erupčnú činnosť sopky naďalej pozorne sledovať a akékoľvek významné zmeny či prípadné blížiace sa nebezpečenstvo včas oznámi.

Kilauea je najmladšia a najaktívnejšia havajská štítová sopka, ktorá sa nachádza na južnej časti ostrova Hawai'i, známeho ako Big Island. Sopka Kilauea takmer neustále vybuchuje z prieduchov, buď na jej vrchole v kaldere, alebo na trhlinových zónach. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd