VIDEO: Záhorie zaplavujú silné búrky. Po cestách sa valia prúdy vody, tieto úseky sú neprejazdné

Veronika Salayová

Na Záhorí vyčíňajú stacionárne búrky, ktoré sa takmer nehýbu, a už-aj stihli spôsobiť prívalovú povodeň. Niektoré cesty na Záhorí sú zaplavené a vodiči tadiaľ neprejdú. 

Počasie na Slovensku dnes krátko popoludní začal ovplyvňovať studený front. Ten sa však nad Moravou, východným Rakúskom, západným Slovenskom a Maďarskom začal rozpadať.

Tento rozpadávajúci sa front prináša okrem mierneho ochladenia aj vhodné podmienky pre vznik samostatných silnejších búrok. Prvé búrky sa začali tvoriť na našom území okolo 14.00 h predovšetkým v oblasti Záhoria a odvtedy tieto búrky stále trvajú.

Prívalové povodne vo viacerých lokalitách na Záhorí

Búrky na Záhorí sú stacionárne, čo znamená, že sa takmer vôbec nehýbu a prinášajú obrovské množstvo vody do jednej lokality. Takéto dlhotrvajúce búrky nie sú bez odozvy.

 

Vplyvom orografie Malých Karpát dochádza nad Záhorím k neustálej regenerácii nových búrok, ktoré už priniesli výrazné zrážky. Úhrny sú v niektorých lokalitách také vysoké, že už stihli zaplaviť niekoľko ulíc a domov. 

Najhoršia situácia je aktuálne na ceste medzi lokalitami Smolinské a Šaštín-Stráže, ktorú zasiahla prívalová povodeň. Cestou sa valí prúd vody a autá na tomto úseku neprejdú, hlásia vodiči. Ak je to možné, tomuto úseku sa vyhnite. 

Neprejazdné cesty na Záhorí

Toto však nie je jediná zaplavená cesta na Záhorí. Problémy sú aj na cestách medzi Smolinským a Gbelmi, kde je situácia ohľadom prívalových povodní veľmi podobná.

Podľa amatérskych zrážkomerných staníc spadlo pri búrkach už viac ako 60 mm zrážok, čo je obrovské množstvo za veľmi krátky čas. Zrážkomer pri Rohožníku zaznamenal už 62 mm. Priamo v Rohožníku spadlo okolo 50 mm.

V Studienke spadlo 49 mm a v Štefanove 37 mm. Zrážky pritom pribúdajú a nič nenaznačuje, že sa niečo v dohľadnej dobe zmení.

Silné búrky sa pomaly posúvajú smerom k západu nad diaľnicu D2 a problémy hrozia aj v ďalších oblastiach.

 

Búrky okrem množstva zrážok prinášajú aj krupobitie, ktoré sa prehnalo napríklad obcou Rohožník, ale aj množstvo bleskov. Doteraz udrelo vyše 550 bleskových výbojov hlavne na Záhorí. V obci Rohožník okrem toho došlo pri búrke aj k výpadku prúdu. 

Na Záhorí naďalej hrozia silné zrážky v dôsledku intenzívnych búrok, ktoré môžu vyvolať prívalové povodne.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd